fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija časopisa „Topola“ i brošure na Beogradskom sajmu

Četvrti broj časopisa „Topola“ i brošura „Spomen-područje Donja Gradina“ biće predstavljeni u utorak, 23. oktobra, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Časopis „Topola“ Foto: RTRS

Časopis „Topola“ je naučni časopis Javne ustanove /JU/ „Spomen-područje Donja Gradina“ koji jednom godišnje izlazi sa ciljem istraživanja šire okoline Kozarske Dubice, kao i istorije genocida i ratnih zločina na području Hrvatske, sa fokusom na koncentracioni logor Jasenovac i njegovo najveće stratište Donju Gradinu.

Četvrti broj časopisa „Topola“ sadrži 15 naučnih radova autora iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je Tanja Tuleković, recenzenti četvrtog broja su Željko Vujadinović i Bojan Stojnić. Članovi redakcije časopisa su Dejan Motl, Dragan Trkulja, Vladan Vukliš, Marijana Todorović Bilić, Dragan Davidović i Tanja Tuleković.

Brošura „Spomen-područje Donja Gradina“ posjetiocima daje osnovne informacije na 21 jeziku o ovom stratištu.

Na promociji izdanja „Spomen-područje Donja Gradina“ na 63. Beogradskom sajmu knjige govoriće direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović, direktor ove ustanove Tanja Tuleković i Željko Vujadinović.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Promocija će početi u 14.00 časova na štandu Republike Srpske.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Donja Gradina: Treći broj časopisa „Topola“ (VIDEO)

Spomen-područje Donja Gradina zaslužuje posebnu pažnju institucija

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: