Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Donja Gradina: Treći broj časopisa „Topola“ (VIDEO)

Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina izdala je treći broj stručno – naučnog časopisa „Topola“, čiji je cilj da sačuva od zaborava istinu o stravičnim ustaškim zločinima u koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, pod okriljem zloglasne Nezavisne Države Hrvatske.

Časopis "Topola" Foto: RTRS
Časopis „Topola“ Foto: RTRS

Prvi broj ovog časopisa izdan je prije dvije godine povodom sedamdesete godišnjice proboja posljednje grupe jasenovačkih logoraša.

Časopis izlazi jednom godišnje, a dostupan je i na internet stranici Spomen- područja.

Najcrnja stranica srpske istorije, ispisana na grobnim poljima Donje Gradine, nikada ne smije biti zaboravljena. Upravo to je i glavni zadatak stručno – naučnog časopisa „Topola“.

Svake godine biće objavljen po jedan broj.

– Iskoristiću priliku da sve gledaoce Radio-televizije Republike Srpske pozovem da nam se pridruže u prikupljanju sjećanja na način da zabilježe sjećanja svojih baka i djedova i onda ćemo mi ta sjećanja uz instrukcije naše redakcije oblikovati, kaže Tanja Tuleković, direktorka Spomen područje Donja Gradina i glavni i odgovorni urednik časopisa „Topola“.

Na prostoru bivše Jugoslavije „Topola“ je jedini specijalizovani časopis koji se bavi tematikom jasenovačkog genocida.

Sadrži studije o ratu i genocidu, dokumente, sjećanja i priloge.

Tekstovi su zasnovani na naučnoj pouzdanosti, istinitosti i provjerljivosti informacija.

Osim sa domaćim, ostvarena je i saradnja sa inostranim istoričarima.

Dejan Motl, viši kustos – istoričar i član redakcije časopisa, navodi da je za ovaj treći broj karakteristično to da prvi put imaju saradnju sa mladim istoričarima koji su na početku svoje karijere.

– Jasenovac je duboko utkan u nacionalnu memoriju srpskog, jevrejskog i romskog naroda, ali takođe i u nacionalnu memoriju hrvatskog naroda. I upravo zbog toga se vodi velika polemika jer bilo koja ozbiljna istorija ne može zaobići tu priču, naglašava Željko Vujadinović, recenzent časopisa.

Zajednička muzejska zbirka naroda Kozare i Potkozarja i Spomen područja Donja Gradina predstavljena je i u Srbiji i Njujorku, a 20. decembra biće otvorena u Tel Avivu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Promovisan treći broj časopisa „Topola“ | Jadovno 1941.

Promovisana izdanja Spomen područja „Donja Gradina …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: