fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Projekcija filma „Spomenko na vječnoj straži“ u Opštini Zvezdara

Udruženje Koordinacija organizuje projekciju filma pod nazivom „Spomenko na vječnoj straži“, koja će biti održana u petak, 6.10.2023. godine sa početkom u 18 časova, u Gradskoj opštini Zvezdara, Bulevar kralja Aleksandra 77.

Događaj je podržan od strane Gradske opštine Zvezdara, a gosti na projekciji filma su Mile Savić, režiser filma i Zoran Blagojević, komandant 4.lake ozrenske brigade i Radovan Jović Brigadir Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine inače ratni komandant Spomenka Gostića i .

U filmu će biti prikazan život Spomenka Gostića koji je najmlađi odlikovani borac vojske Republike Srpske u otadžbinskom ratu koji je poginuo 20. marta. 1993. godine u 14 godini života. Spomenko je rođen 15. avgusta 1978. godine u Doboju i osnovnu školu je pohađao u Maglaju, a zbog rata je nije završio. Život mu je bio kratak, surov i sa tragičnim krajem.

Rat je dočekao u selu Jovići živeći sa majkom i bakom . Majka je ubrzo umrla, a baka poginula u granatiranju sela 1992 godine. Jedinu zaštitu , tako mlad, je našao u vojsci. U vojsci je bio prvo kurir, a zatim je prebačen na razvoženje hrane.

Spomenka Gostića je na ratištu upoznao jedan Srbin koji je došao iz Pariza sa namerom da ga odvede kući i usvoji . Spomenko je poziv odbio.

Bio je ranjen kada je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, a preminuo je od posledica ranjavanja tokom granatiranja u martu 1993. godine, kada je pet boraca poginulo, a Spomenko ranjen.

U spomen na ovog mladog junaka, jedna ulica na Zvezdari nosi ime po njemu.

Organizatori pozivaju građane da prisustvuju ovom događaju i svojim prisustvom daju na značaju da se pamte lik i delo Spomenka Gostića.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: