fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Program “Ledena tišina” Kulturnog centra Novog Sada


Sećanje na žrtve najtragičnijeg događaja u istoriji Novog Sada u prošlom veku, Novosadske racije i Holokausta, tema je programa koji Kulturni centar Novog Sada organizuje deveti put pod nazivom “Ledena tišina”.
FOTO: PROMO

Autor: G. Nonin

Pored Pomena žrtvama racije na Keju žrtava racije kod spomenika “Porodica”, centralnog događaja koji se organizuje u nedelju, 23. januara u podne, ova institucija organizuje i niz programa posvećenih sećanju na stradanje naroda na teritoriji Vojvodine.

Predavanjima i izložbama, želeći da podseti, predstavi i otrgne od zaborava najveće zločine u istoriji.Novog Sada, Kulturni centar Novog Sada, godinama organizuje program “Ledena tišina” tokom januarskih dana kada se u gradu obeležava godišnjica Novosadske racije. Ove godine, navršava se punih 80 godina od kada su Romi, Srbi i Jevreji bili žrtve mađarskih vlasti na područiju tada okupirane Bačke.

Izložba “Osamdeset” biće otvorena u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) u Katoličkoj porti 5 od večeras do 27. januara, a u istom terminu će na prvom spratu Tribine mladih trajati izložba “The Novi Sad Raid Mass Execution Sites”.

U ponedeljak, 24. januara, dan nakon centralnog obeležavanja godišnjice ovog strašnog zločina, u sali Tribine mladih će u 17 časova početi predavanje “Eduard Kon/Kiš/Sam/E.S. – jedna (ne)književna biografija” dr Gordane Todorić iz Jevrejske opštine Novi Sad.

U Velikoj sali KCNS će u utorak, 25. januara, od 13 časova, biti održano predavanje i panel diskusija na temu: “80 godina kasnije – budućnost sećanja”. Na ovoj tribini će učestvovati: dr Laslo Čoš, istoričar, Nacionalni arhiv Mađarske iz Budimpešte; Stefan Naron, direktor Fortunof video – arhiva svedočanstava Holokausta sa Jejl univerziteta iz SAD; Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada; dr Gerhard Baumgartner, direktor Dokumentacionog centra u Beču; Kristijan Vi, direktor Memorijalnog centra logora Falstad, a moderator će biti Miško Stanišić, direktor Teraforminga.

Sledećeg dana će na Tribini mladih, od 13 časova, biti održan seminar za arhiviste, muzejske radnike, nastavnike i bibliotekare.

Izvor: DANAS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: