Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Progon srpskog jezika

Datum objave: četvrtak, 9 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

U Nikšiću predstavljena knjiga dr Jelice Stojanović. Odslikavanje vremena u kome je politika u sukobu sa istinom

Predstavljanje u Parohijskom domu u Nikšiću
Predstavljanje u Parohijskom domu u Nikšiću

Nikšić – Lingvističko ostvarenje profesorke dr Jelice Stojanović “Put srpskog jezika i pisma” osvetlilo je dva aspekta istorije srpskog jezika u vremenu Vukove borbe za njegovu standardizaciju. Promocija ovog vrednog dela održana je u Parohijskom domu u Nikšiću. Radovi se bave istorijskim i aktuelnim statusom srpske ćirilice i aktuelnog statusa srpskog jezika u Crnoj Gori.

– Ova knjiga odslikava i vreme u kome je politika u sukobu sa istinom i golim razumom. U Crnoj Gori, u zvaničnoj ljubavi su politika i antinauka. Bez srpskog jezika Crna Gora nije Crna Gora. Jedino je srpski jezik može oživeti i preporoditi – kazala je autorka Stojanović, inače dobitnica nagrade Vukove zadužbine za nauku u 2016. godini.

U nadahnutom govoru prof. dr Miloš Kovačević (napisao predgovor na 50 strana) kazao je da ova knjiga predstavlja naučno izdanje iz oblasti lingvistike, sintezu saznanja o istoriji našeg jezika i ćirilice u epohama i zemljama ovog jezika.

– I to sve do najnovijih političkih nasilja nad srpskim jezikom i njegovih preimenovanja pod uticajem mržnje i političke samovolje na razvalinama Jugoslavije i svekolike kulture – rekao je Kovačević.

Da je knjiga studija za sebe, koja nas vodi od vremena pre Vuka do danas, smatra prof. dr Mihailo Šćepanović.

– U toku je proces izgona srpskog jezika i pisma sa tla Crne Gore. To je put stranputice – kaže Šćepanović.

Prof. dr Drago Perović primećuje da autor živi savremene muke srpskog jezika i pisma, ilustrujući to brojnim primerima, dok prof. dr Ivanka Antović ocenjuje da je knjiga prvo naučnog, pa tek onda udžbeničkog karaktera, u kojoj nema izmicanja pred falsifikatima i neistinama. Sveštenik mr Slobodan Jokić odao je priznanje profesorki Stojanović što je stala na branik “osveštanog srpskog jezika i pisma”.

POREĐENjE

– Ako je crnogorska nacija izmišljena 1941. godine, a crnogorski jezik tek 2011, onda to znači da u tom periodu nije bilo Crnogoraca – smatra profesor Kovačević.

Autor: V. K.

Izvor: NOVSTI

Oznake: Crna Gora, Srpski jezik, Nikšić, Jelica Stojanović

Vezane vijesti:

CRNA GORA: Ubi me, ali neću pisati latinicom, ja sam Srbin i …

Čedomir Antić: Rade | Jadovno 1941.

Dečak Rade istoriju znade | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top