fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Produkcija „aktivizma“ radi zloupotrebe prošlosti

Udruženje studenata istorije „Dr Milan Vasić“ iz Banjaluke ocijenilo je kao nedopustivo skrnavljenje istorijskih spomenika u Banjaluci prilikom obilježavanja takozvanog „dana bijelih traka“ i istaklo da „aktivističke“ produkcije nisu ništa drugo do zloupotreba prošlosti.

Skrnavljenje spomenika u Banjaluci FOTO: BUKA
Skrnavljenje spomenika u Banjaluci
FOTO: BUKA

Takozvani „dan bijelih traka“, smatraju u Udruženju, predstavlja događaj koji je prema poznatim istorijskim činjenicama samo iskonstruisani narativ i vještačka analogija sa Holokaustom sa ciljem uništenja temelja Republike Srpske.

„Takođe, taj događaj ima za cilj i osudu i dehumanizaciju srpskog naroda u cjelini. Istorijski izvori i kontekst pokazuju da današnje `aktivističke` produkcije nisu ništa drugo do zloupotreba prošlosti, pa i bošnjačkih civilnih žrtava u Prijedoru“, navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

Udruženje se osvrće i na prisutnost Florens Artman ovom događaju i navodi da je njeno prisustvo „najbolji dokaz ideološke pozadine i zajedničkih interesa na polju `kulture sjećanja`, prema kojoj su sve žrtve jednake, osim srpskih“.

„Sasvim je sigurno da ovakvi izlivi destrukcije, `aktivizam` i narativi svode temu odnosa prema prošlosti na rijaliti šou nivo u kojem ništa nije sveto“, piše u saopštenju.

Desetak aktivista nevladinih organizacija i građana su 31. maja povodom obilježavanja takozvanog „dana bijelih traka“ u Banjaluci bijelim platnom prekrili natpis na spomeniku poginulim borcima NOR-a.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Dan bijelih trakavica: Šuti ako se ne slažeš (da lažeš)

Artmanova pokušala da konobaru stavi belu traku oko ruke

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: