fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Procjenu o broju žrtava u Jasenovcu komisija dala već 1946. godine

Direktor Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina“ Tanja Tuleković izjavila je Srni da je već 1946. godine Zemaljska komisija Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača dala procjenu da je u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno oko 500.000-600.000 logoraša.

Tanja Tuleković
Tanja Tuleković

Tulekovićeva je navela da je i tada Zemljska komisija Hrvatske istakla da se nikada neće moći utvrditi tačan broj žrtava, ali da ovaj navedeni broj žrtava ipak odgovara stvarnosti.

Ona je navela da Spomen-područje „Donja Gradina“, najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac, sa svojih devet grobnih polja i 105 masovnih grobnica svjedoči o ustaškom zločinu genocida koji se dogodio za vrijeme NDH.

„Procjene su da je samo u Donjoj Gradini najstrašnije ubijeno oko 366.000 ljudi“, rekla je Tulekovićeva, reagujući na izjavu predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja se zalaže da posebna komisija utvrdi „pravu istinu“ o onome šta se dešavalo u Jasenovcu tokom i „nakon rata“.

Kitarovićeva je podržala prijedlog čelnika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodne komisije, sa članovima iz Srbije, Hrvatske i međunarodnih stručnjaka, koji bi utvrdili „istinu o Jasenovcu“.

„Da se tačno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed. U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava… već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije“, smatra Kitarovićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mnogi građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDX …

Formiranje komisije za utvrđivanje „istine o Jasenovcu“ – mazanje očiju

Arie Livne: IZJAVA KITAROVIĆEVE O JASENOVCU – SKANDAL KAKAV SE NE MOŽE ZAMISLITI

Kolinda za „istinu“; „A da Merkel to predloži za Aušvic?“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Procenu. Muzej žrtava genocida iz Beograda izašao je sa podacima da je u Jasenovcu stradalo 83.000 Srba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: