Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Mnogi građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDX

Datum objave: sreda, 7 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Direktor Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina” Tanja Tuleković rekla je da se veliki broj građana odazvao inicijativi ove ustanove za prikupljanje fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Veliki je odziv građana kada je u pitanju realizacija Inicijativa ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH.
Dokumenta i predmeti koji svjedoče o
stradanju civilnog stanovništva za
vrijeme NDH   Foto: SRNA

“Odziv građana i u ovoj godini veliki i želimo da zahvaliti svima koji su nam se javili i dostavili dragocjene materijale koji doprinose istraživanju i dokumentovanju strahota koje su pretrpjeli naši preci”, rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je navela da su vrlo značajna i video-snimanja koja su u JU Spomen-područje “Donja Gradina” obavljena u toku ove godine, te naglasila da je riječ o svjedocima koji su preživjeli njemačku ofanzivu na Kozaru i ustaški logor Jasenovac, kao i deportacije u Slavoniju.

“Video-materijal se trajno čuva u arhivi Ustanove, a verbalna svjedočanstva su drugi značajan metod koji se primjenjuje u istraživanju zločina genocida i Holokausta”, navela je Tulekovićeva.

Ona je podsjetila da je dio prikupljenih predmeta bio sastavni dio izložbe “Jasenovac-pravo na nezaborav” koja je bila otvorena u sjedištu UN u Njujorku, a da su predmeti sada izloženi u Izložbenoj sali u Spomen-području “Donja Gradina”.

“Ovim putem još jednom želimo podsjetiti sugrađane na našu inicijativu i pozvati ih da nam se jave i zajedno sa nama doprinesu da se naše žrtve nikada ne zaborave”, rekla je Tulekovićeva i dodala da su u narednom periodu planirana video-snimanja još nekoliko svjedoka koji su se javili sa željom da podijele svoja bolna iskustva.

Prema njenim riječima najveći odziv građana u okviru realizacije inicijative ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH je sa područja opština Kozarska Dubica i Gradiška.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IZ ARHIVA SPOMEN PODRUČJA …

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Izložena izdanja „Spomen-područja Donja Gradina“ | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top