Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Mnogi građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDX

Direktor Javne ustanove Spomen-područje „Donja Gradina“ Tanja Tuleković rekla je da se veliki broj građana odazvao inicijativi ove ustanove za prikupljanje fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Veliki je odziv građana kada je u pitanju realizacija Inicijativa ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH.
Dokumenta i predmeti koji svjedoče o
stradanju civilnog stanovništva za
vrijeme NDH   Foto: SRNA

„Odziv građana i u ovoj godini veliki i želimo da zahvaliti svima koji su nam se javili i dostavili dragocjene materijale koji doprinose istraživanju i dokumentovanju strahota koje su pretrpjeli naši preci“, rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je navela da su vrlo značajna i video-snimanja koja su u JU Spomen-područje „Donja Gradina“ obavljena u toku ove godine, te naglasila da je riječ o svjedocima koji su preživjeli njemačku ofanzivu na Kozaru i ustaški logor Jasenovac, kao i deportacije u Slavoniju.

„Video-materijal se trajno čuva u arhivi Ustanove, a verbalna svjedočanstva su drugi značajan metod koji se primjenjuje u istraživanju zločina genocida i Holokausta“, navela je Tulekovićeva.

Ona je podsjetila da je dio prikupljenih predmeta bio sastavni dio izložbe „Jasenovac-pravo na nezaborav“ koja je bila otvorena u sjedištu UN u Njujorku, a da su predmeti sada izloženi u Izložbenoj sali u Spomen-području „Donja Gradina“.

„Ovim putem još jednom želimo podsjetiti sugrađane na našu inicijativu i pozvati ih da nam se jave i zajedno sa nama doprinesu da se naše žrtve nikada ne zaborave“, rekla je Tulekovićeva i dodala da su u narednom periodu planirana video-snimanja još nekoliko svjedoka koji su se javili sa željom da podijele svoja bolna iskustva.

Prema njenim riječima najveći odziv građana u okviru realizacije inicijative ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH je sa područja opština Kozarska Dubica i Gradiška.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IZ ARHIVA SPOMEN PODRUČJA …

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Izložena izdanja „Spomen-područja Donja Gradina“ | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: