Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Mnogi građani dostavili materijal o stradanju u vrijeme NDX

Datum objave: sreda, 7 marta, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Direktor Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina” Tanja Tuleković rekla je da se veliki broj građana odazvao inicijativi ove ustanove za prikupljanje fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

Veliki je odziv građana kada je u pitanju realizacija Inicijativa ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH.
Dokumenta i predmeti koji svjedoče o
stradanju civilnog stanovništva za
vrijeme NDH   Foto: SRNA

“Odziv građana i u ovoj godini veliki i želimo da zahvaliti svima koji su nam se javili i dostavili dragocjene materijale koji doprinose istraživanju i dokumentovanju strahota koje su pretrpjeli naši preci”, rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je navela da su vrlo značajna i video-snimanja koja su u JU Spomen-područje “Donja Gradina” obavljena u toku ove godine, te naglasila da je riječ o svjedocima koji su preživjeli njemačku ofanzivu na Kozaru i ustaški logor Jasenovac, kao i deportacije u Slavoniju.

“Video-materijal se trajno čuva u arhivi Ustanove, a verbalna svjedočanstva su drugi značajan metod koji se primjenjuje u istraživanju zločina genocida i Holokausta”, navela je Tulekovićeva.

Ona je podsjetila da je dio prikupljenih predmeta bio sastavni dio izložbe “Jasenovac-pravo na nezaborav” koja je bila otvorena u sjedištu UN u Njujorku, a da su predmeti sada izloženi u Izložbenoj sali u Spomen-području “Donja Gradina”.

“Ovim putem još jednom želimo podsjetiti sugrađane na našu inicijativu i pozvati ih da nam se jave i zajedno sa nama doprinesu da se naše žrtve nikada ne zaborave”, rekla je Tulekovićeva i dodala da su u narednom periodu planirana video-snimanja još nekoliko svjedoka koji su se javili sa željom da podijele svoja bolna iskustva.

Prema njenim riječima najveći odziv građana u okviru realizacije inicijative ustanove za prikupljanjem fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o stradanju civilnog stanovništva za vrijeme NDH je sa područja opština Kozarska Dubica i Gradiška.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IZ ARHIVA SPOMEN PODRUČJA …

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Izložena izdanja „Spomen-područja Donja Gradina“ | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top