fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u petak, 27. januara, u Spomen-području „Donja Gradina“ biće otvorena izložba pod nazivom „Donja Gradina – od sela do memorijala“, rekla je danas Srni direktor ove javne ustanove Tanja Tuleković.

JU "Spomen područje Donja Gradina" Foto: SRNA
JU „Spomen područje Donja Gradina“
Foto: SRNA

Autor izložbe je kustos Spomen-područja „Donja Gradina“ Dejan Motl, a biće izložene fotografije i dokumenti koje prate istorijat sela Donja Gradina, sve do perioda zvaničnog otvaranja spomen-područja 1988. godine.

Tulekovićeva je navela da će izložba u Donjoj Gradini biti postavljena do 20. aprila.

Predsjednik Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra „Gradina“ i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih zemalja Darko Banjac najavio je da će u petak, 27. januara, položiti vijenac na platou Spomen-područja „Donja Gradina“ povodom obilježavanja međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Donja Gradina – rasedlavanje hrvatske „istine“ | Jadovno 1941.

Memorijalni centar Donja Gradina – kuća istine o stradanju u …

Gradina – grad mrtvih! | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: