fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PROCES ZA REHABILITACIJU MILANA NEDIĆA POČINjE 7. DECEMBRA

Milan_NedicMilan Nedić

Prvo ročište u procesu za rehabilitaciju Milana Nedića, predsjednika srpske vlade u vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu, zakazano je za 7. decembar pred Višim sudom u Beogradu.

Zahtjev ze rehabilitaciju u ime potomaka podnio je praunuk Milana Nedića – Aleksandar Nedić, koji je najavio da će u procesu učestvovati brojni svjedoci, među kojima ima i javnih ličnosti.

„To su ljudi koje je Milan Nedić svojim odlukama spasao sigurne smrti streljanjem ili deportacijom u logore. Među njima su neki istaknuti komunisti, kao i veliki broj pripadnika pokreta Draže Mihailovića“, naveo je Aleksandar Nedić.

On je istakao da će se tokom procesa „pokazati da Nedićeva vlada nije imala veze sa progonom i uništavanjem Jevreja u Srbiji i Beogradu“, prenosi „Politika“.

„To će skinuti ljagu sa Milana Nedića, ali i sa Srbije i Beograda. Naš pravni tim pripremio je 1.389 dokumenata koji potkrepljuju ove tvrdnje“, naglasio je Aleksandar Nedić, koji je generalni sekretar Srpskog liberalnog savjeta (SLS).

Prema njegovim riječima, Milan Nedić je od istrebljenja spasio više od 350.000 Srba u zloglasnoj NDH i zahvaljujući njemu niko iz Srbije nije bio mobilisan na istočni front.

Nedićev praunuk dodaje da njegov pradjed nije bio osnivač Banjičkog logora, već je to bila „Komesarska uprava pod Milanom Aćimovićem“, kao i da tadašnja vlada nema veze sa osnivanjem logora Sajmište.

Milan Nedić bio je načelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, a od 1939. ministar vojske i mornarice. Zbog zalaganja za svrstavanje uz Adolfa Hitlera, usljed nespremnosti Jugoslavije za rat, smijenjen je 1940. godine, a reaktiviran godinu dana kasnije.

Prihvatio je mjesto predsjednika kvislinške vlade, a u oktobru 1944. bježi u Austriju, da bi ga britanske snage isporučile Beogradu 1946. godine.

Beogradske novine objavile su 5. februara 1946. godine da je Nedić izvršio samoubistvo u zatvoru, skočivši kroz prozor.

Njegovi potomci sada traže da se poništi uredba Vlade FNRJ iz 1949. godine, kojom se narodnim neprijateljima oduzimaju imovina i građanska prava.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Ukoliko rehabilitacija bude uspjela, može se pristupiti restituciji Nedićeve imovine.

Nedić i dvojica njegove braće Boško i Milutin posjedovali su 37 ari Zemunskog parka, dio zgrade u Nemanjinoj 35, gdje se danas nalazi nova zgrada Narodne banke Srbije, nekoliko placeva u Zemunu i u Grockoj, na izlazu iz Beograda.

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Nedić i Mihailović, dupli aršini – Jadovno 1941.

General Milan Nedić – izdajnik, ili prorok srpskog stradanja …

General Milan Nedić nije pristao ni da samo tri srpska …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: