fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prijedor: Predstavljeno dopunjeno izdanje publikacije „Godine stradanja 1941/42.“

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je promovisano drugo dopunjeno izdanje publikacije „Godine stradanja 1941/42“ /NDH i njeni zločini nad srpskim narodom u Prijedoru i okolini 1941/42: Prilog proučavanju zločina genocida nad srpskim narodom u Potkozarju/ autora kustosa istoričara Vedrane Adamović.
Foto: SRNA

Adamovićeva je rekla da je prvo izdanje ove publikacije objavljeno 2018. godine, a da je drugo izdanje opširnije za pedesetak stranica i da je u radu na publikaciji koristila još neke dostupne fondove i izvore.

– Namjera ove publikacije bila je da se kroz prikaz vlasti NDH i njenih zločina u Prijedoru 1941/42. godine ukaže na dio tog najvećeg srpskog stradanja. Tematski se bavi istim stvarima kao i prvo izdanje uz nove činjenice koje daju još potpuniju sliku o dešavanjima u Prijedoru 1941. i 1942. godine – izjavila je Adamovićeva novinarima.

Ona je dodala da se knjiga bavi tematski i hronološki različitim dešavanjima: periodom uspostavljanja NDH, stradanjem srpskog stanovništva u Ilindanskom pokolju 1941. na više lokacija i mjesta, Kozarskom ofanzivom 1942, postojanjem sabirnog logora na Ciglani i završava pokoljem u Velikom Palančištu i Gornjem Jelovcu u oktobru 1942. godine.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je novinarima da je, kao i u prethodnim publikacijama Adamovićeve, i ovdje očigledna njena posvećenost istraživačkom radu.

– U ovoj publikaciji ona donosi još činjenica u vezi sa stradanjem srpskih civila na području Prijedora tokom 1941/42. godine i zato spada u dragocjene primjerke stručne literature koja ima kao suštinu i svrhu proučavanje stradanja civila u Drugom svjetskom ratu – rekao je Radonjić.

On je dodao da je u izdavanju ove publikacije značajna podrška republičkog Sekretarijata za vjere, Arhiva Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i grada Prijedora.

Na večerašnjoj promociji učestvovali su i recenzenti knjige, istoričari Željko Vujadinović i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Davidović je ocijenio da je ovo kapitalno djelo jer je genocid nad srpskim narodom 1941-1945. godine nesporan u mnogim elementima i načinu njegovog izvršenja.

– Autorka publikacije se prihvatila velikog poduhvata da pokaže na koji način se sve taj genocid u NDH izvršavao u jednoj lokalnoj sredini – od pokolja, odvođenja stanovništva u logore, ubistava djece, ekonomskog uništavanja i uništavanja Srpske pravoslavne crkve. U temelju je trebao da nestane cijeli jedan narod – rekao je Davidović.

On je dodao da je autorka radila na mnogim izvorima, na sjećanjima i koristila dosadašnju literaturu, te napravila jedno, prema mišljenju istoričara, vrlo ozbiljno i istraživački izvrsno djelo koje treba da bude primjer istoričarima kako da obrađuju ovakve teme na lokalnom nivou.

– Kozara zaslužuje jedno kompletno istraživanje koje bi potvrdilo ove elemente genocida koji je izvršen u tom periodu – rekao je Davidović.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović ocijenio je da je i ovaj period, kao i cijeli Drugi svjetski rat, obilježilo veliko stradanje srpskog naroda na području grada.

– Drago mi je što se autorka odvažila da se fokusira na naš grad i ta stradanja i mislim da je ovo veoma značajno djelo, jer veliki broj građana Prijedora, posebno onih mlađih, ne zna šta se dešavalo i koje su to lokacije gdje su se dešavali tako teški zločini i stradanje srpskog naroda –  naglasio je Pavlović.

On je dodao da se ta dešavanja ne smiju zaboraviti, a da se mjesta stradanja moraju posjećivati i čuvati sjećanje na sve stradale.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: