fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PRIJAVA GRUPA ZA XIII FESTIVAL „KRAJIŠKI BISERI“

Nastup grupa

Nastup grupa

Počela je prijava pevačkih grupa za takmičenje na XIII festivalu „Krajiški biseri“ koji će biti održan u nedelju, 04. oktobra 2015. god., u Plandištu.

„Krajiški biseri“ su takmičarski festival koji neguje izvorne pesme i tradicionalni način pevanja Srba Krajišnika. Cilj festivala je očuvanje, negovanje i prezentacija krajiškog izvornog pevanja i prenošenje ovih jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije.

Na festivalu se natpevavaju najbolje krajiške pevačke grupe iz čitave Srbije i Republike Srpske (Bosne i Hercegovine). Pobednicima festivala pripašće simbol festivala izliven u zlatu, srebru i bronzi i brojne druge nagrade.

Nagrade

Nagrade

Organizator festivala je Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“, a pokrovitelji ovogodišnjih „Krajiških bisera“ su: Opština Plandište, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Krajiško izvorno pevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Od 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije, a Festival „Krajiški biseri“ priznat je za reprezentativnu manifestaciju i najbolji dokaz da je „ojkanje“ živo u Srbiji.

Na dan festivala, pre festivalske večeri, biće održan Treći seminar „Nematerijalno kulturno nasleđe Srba Krajišnika“, koji će pohađati sve pevačke grupe koje učestvuju na festivalu.

Kako bi se dodatno sadržajno obogatila ova manifestacija, na dan održavanja Festivala biće priređena i celodnevna izložba slika i rukotvorina.

Krajnji rok za prijavu za učešće na 13. festivalu „Krajiški biseri“ je 20. septembar 2015.Detaljne informacije, obrazac za prijavu i propozicije za nastup na festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu udruženja: www.zuknikolatesla.org

Izvor: ZAVIČAJNO UDRUŽENjE KRAJIŠNIKA NIKOLA TESLA 

 

Vezane vijesti:

JUBILARNI 10. FESTIVAL „KRAJIŠKI BISERI“ – Jadovno 1941.

JUBILARNI 10. FESTIVAL „KRAJIŠKI BISERI“

počela prijava pevačkih grupa za 11. festival „krajiški biseri“

12. FESTIVAL „KRAJIŠKI BISERI“ – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: