fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРИЈАВА ГРУПА ЗА XIII ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

Наступ група

Наступ група

Почела jе приjава певачких група за такмичење на XIII фестивалу „Краjишки бисери“ коjи ће бити одржан у недељу, 04. октобра 2015. год., у Пландишту.

„Краjишки бисери“ су такмичарски фестивал коjи негуjе изворне песме и традиционални начин певања Срба Краjишника. Циљ фестивала jе очување, неговање и презентациjа краjишког изворног певања и преношењe ових jединствених вокалних и вокално-инструменталних облика на млађе генерациjе.

На фестивалу се натпеваваjу наjбоље краjишке певачке групе из читаве Србиjе и Републике Српске (Босне и Херцеговине). Победницима фестивала припашће симбол фестивала изливен у злату, сребру и бронзи и броjне друге награде.

Награде

Награде

Организатор фестивала jе Завичаjно удружење Краjишника „Никола Тесла“, а покровитељи овогодишњих „Краjишких бисера“ су: Општина Пландиште, Министарство културе и информисања Републике Србиjе и Покраjински секретариjат за културу и jавно информисање АП Воjводине.

Краjишко изворно певање „оjкање“ се од 2010. године налази на UNESCO-воj листи светске културне баштине. Од 2012. године „оjкача“ jе званично уписана и у први Национални регистар за нематериjално културно наслеђе Републике Србиjе, а Фестивал „Краjишки бисери“ признат jе за репрезентативну манифестациjу и наjбољи доказ да jе „оjкање“ живо у Србиjи.

На дан фестивала, пре фестивалске вечери, биће одржан Трећи семинар „Нематериjално културно наслеђе Срба Краjишника“, коjи ће похађати све певачке групе коjе учествуjу на фестивалу.

Како би се додатно садржаjно обогатила ова манифестациjа, на дан одржавања Фестивала биће приређена и целодневна изложба слика и рукотворина.

Краjњи рок за приjаву за учешће на 13. фестивалу „Краjишки бисери“ jе 20. септембар 2015.Детаљне информациjе, образац за приjаву и пропозициjе за наступ на фестивалу можете пронаћи на званичном саjту удружења: www.zuknikolatesla.org

Извор: ЗАВИЧАЈНО УДРУЖЕЊЕ КРАЈИШНИКА НИКОЛА ТЕСЛА 

 

Везане виjести:

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“ – Jadovno 1941.

ЈУБИЛАРНИ 10. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“

почела приjава певачких група за 11. фестивал „краjишки бисери“

12. ФЕСТИВАЛ „КРАЈИШКИ БИСЕРИ“ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: