Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Priče zvaničnog Sarajeva su “napastvovanje istine”

Datum objave: četvrtak, 3 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je povodom 26 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu da ne očekuje da će iko ikad odgovarati za te zločine, posebno kada se zna kako zvanično Sarajevo interpretira događaje od 2 i 3. maja 1992. godine.

Milivoje Ivanišević Foto: Novosti.rs
Milivoje Ivanišević Foto: Novosti.rs

Razgovarala: Sanja SRDIĆ MACANOVIĆ

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević ocjenjuje da su priče zvaničnog Sarajeva o zločinu u Dovrovoljačkoj ulici napastvovanje istine.

On ne očekuje da će iko ikada odgovarati za zločine u Dobrovoljačkoj ulici, posebno kada se zna kako zvanično Sarajevo interpretira događaje od 2. i 3. maja 1992. godine.

“Niko neće odgovarati ni za napad na vojnu policiju ni za Dobrovoljačku. Oni kažu da je neko kidnapovao Aliju Izetbegovića, pa da je bio pohod vojske na tadašnje predsjedništvo.

Sve suprotno tumače od stvarnih zbivanja. To je nevjerovatno”, kaže Ivanišević za Srnu.

Prema riječima Ivaniševića, istina je da je JNA do polovine maja bila u Sarajevu legalno prisutna, te da je čak štitila Izetbegovića – i to na njegov poziv.

“Kada biste bili u poziciji da to uporedite… Da se tadašnja saopštenja uporede sa današnjim, da se vidi šta je Sarajevo saopštavalo tada, a šta danas, pa to je skandal”, ističe Ivanišević.

On ukazuje da su među stradalim vojnicima pripadnici svih naroda bivše Jugoslavije, da su oni bili vojska države koja je bila u raspadu i da su samo branili svoje objekte.

“Dugo je trebalo da se utvrde imena žrtava. Uzastopno su se desila dva velika masakra dječaka i mladića koji su tih dana branili Dom vojske i kasarnu.

Na spisku koji sam objavio u svojoj knjizi `Dosije Sarajevo` nalaze se imena 17 mladića koji su ubijeni 2. maja i njih 24 koji su ubijeni u Dobrovoljačkoj ulici”, navodi Ivanišević.

On napominje da ne treba zanemariti da je veliki broj pripadnika JNA zarobljen i da je prošao fizičku i psihičku torturu.

Prema njegovim riječima, u zločinu početkom maja 1992. godine stradala je mladost zemlje koje više nema.

Ipak, Bošnjaci ovih dana “slave” događaje iz 1992. godine kao presudne za “odbranu Sarajeva i BiH” i insistiraju na tome da je JNA “stala uz rame neprijatelja”, misleći na srpski narod zbog toga što su Srbi, kako navodi Ivanišević, “muslimanima bili i ostali krivi za sve”.

“Srbi su krivi muslimanima za sve što bi hteli da imaju, a nemaju. Nemaju nacionalni identitet, nemaju prošlost… Hteli bi da imaju, ali nemaju”, smatra Ivanišević.

On zaključuje da, bez obzira na to što niko nije odgovarao za događaje od 2. i 3. maja 1992. godine, treba insistirati i ponavljati istinu o tim događajima.

“Bez obzira na to što su Atif Dudaković, komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH, i 12 bivših pripadnika Petog korpusa osumnjičeni za ratni zločin pušteni na slobodu, treba ponavljati da je baš u bihaćkom logoru `Luka` pod njihovom upravom umrla Srpkinja Boja Kenjalo u 106 godini života kao najstariji logoraš na svetu ikada.

Treba ponavljati da se ne zaboravi”, naglašava Ivanišević.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Progonjeno i ubijano stanovništvo, imovina uništavana

Na današnji dan prije 26 godina počeo opšti napad na JNA u Sarajevu

Ubijeno 53 odsto srpskog stanovništva | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top