Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ubijeno 53 odsto srpskog stanovništva

Datum objave: ponedeljak, 9 aprila, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Više od 90 odsto žrtava ubijeno je hladnim oružjem ili spaljeno, a u logorima ih je mnogo umrlo od izgladnjivanja i infektivnih bolesti. Ustaše su bile najkrvoločnije, navodi predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević.

Milivoje Ivanišević Foto: A. Čukić
Milivoje Ivanišević
Foto: A. Čukić

Razgovarala: Jovanka NIKOLIĆ

Prije 77 godina, 10. aprila 1941. godine, osnovana je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/, fašistička tvorevina u kojoj su svi Srbi bili stavljeni van zakona i izloženi opštem progonu, ubistvima i genocidu, a stradalo je 53 odosto srpskog stanovništva.

NDH je zauzimala područje današnje Hrvatske, BiH i Srema, koje su Hrvati proglasili svojim, nakon što je Treći rajh okupirao Kraljevinu Jugoslaviju, a već od prvih dana osnivanja počelo je masovno ubijanje srpskog stanovništva.

Neki od najužasnijih zločina bili su pokolj u glinskoj crkvi i ilindanski pokolji 1941. godine, kao i masakr u Drakuliću 7. februara 1942.

“Srbi su ubijani bez obzira na uzrast i pol svakog dana i na svakom mestu, u svojim kućama i na poslu, u pravoslavnim hramovima i školama, na ulicama, u logorima – za Srbe nije bilo mesta u toj državi”, navodi za Srnu predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević.

Ivanišević naglašava da je sve što je NDH uradila Srbima, Jevrejima i pravoslavnim Romima bilo projektovano još početkom 20. vijeka.

“Hrvatski predvodnici, političke stranke i pokreti tada su već uveliko pravili programe kako da se reše Srba. U stvari, to je bio progon pravoslavnog stanovništva, a cilj Katoličke crkve je bio da se to stanovništvo ukloni”, kaže Ivanišević.

On ističe da je od ukupne srpske populacije u Hrvatskoj ubijeno 53 odsto, a više od 200.000 pravoslavnih Srba prevedeno je u katoličku vjeru.

“Više od 90 odsto žrtava ubijeno je hladnim oružjem ili spaljeno, a u logorima ih je mnogo umrlo od izgladnjivanja i infektivnih bolesti. Ustaše su bile najkrvoločnije”, navodi Ivanišević.

On napominje da je samo u logoru smrti Jasenovac ubijeno više od 700.000 Srba, 40.000 pravoslavih Roma, 25.000 Jevreja, 1.733 antifašista Hrvata i muslimana, 230 Roma katolika, te 112 Crnogoraca i šest Slovenaca.

Ivanišević smatra da su sramotna licitiranja o broju žrtava i ukazuje da ni od koga, osim od Srba, do sada nije traženo da preda spiskove svojih ubijenih da bi time zemlja koja je te zločine napravila – uvažila žrtve.

“Niko nije tražio ni za Aušvic niti za jedan logor u svetu da se znaju spiskovi stradalih, pobijenih Jevreja i pripadnika drugih naroda, pa da bude usvojeno da je Aušvic bio masovna grobnica. A od nas se za Jasenovac traže spiskovi, što je više nego suludo”, ističe Ivanišević.

On podsjeća da knjige rođenih i umrlih nisu bili u posjedu države, već crkava, a budući da su svi pravoslavni hramovi i sva dokumentacija u njima uništeni – nije se znalo ni ko je rođen u kome mjestu, pa se nije moglo ni ući u trag o ubijenima.

“Javila se jedna gospođa, Cvijeta Jokić, koja nigdje nije našla podatke o svojoj tetki ubijenoj zajedno sa svoje petoro djece. Nestajala su čitava naselja i onda posle njih nije imao ko da to svedoči”, objašnjava Ivanišević.

On navodi da je komandant sistema koncentracionih logora u NDH, među kojima je najveći bio Jasenovac, Vjekoslav Luburić rekao da su u Jasenovcu pobili više Srba nego što su to uradili Turci u srednjem vijeku.

“Ustaše su se hvalile da su pobile mnogo Srba, a hrvatski partizani i komunističko rukovodstvo gledali su da dokažu da je toga mnogo manje i da svedu na meru za koju su mislili da svet može da proguta, a da ne budu okarakterisani kao zločinački i genocidan narod”, kaže Ivanišević.

On ističe da su gubici srpske nacije u Drugom svjetskom ratu iznosili 1.707.000 ubijenih, a da su u dokumentaciji poznata imena samo oko 392.000 ljudi.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Milivoje Ivanišević: Zlodela nad Srbima i dan-danas se prikrivaju

Ivanišević: Srpske žrtve nestanu kad ih zločinci popisuju …

Muslimani u Sarajevu za godinu pobili skoro isto Srba kao …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top