fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ivanišević: Srpske žrtve nestanu kad ih zločinci popisuju

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević tvrdi da su podacima Informativno-dokumentacionog centra iz Sarajeva o broju stradalih u ratu u BiH prikriveni i umanjeni zločini nad Srbima, pod plaštom „naučnog istraživanja“.

Milivoje Ivanišević
Milivoje Ivanišević

On je ocijenio da je taj centar, na čijem čelu je Mirsad Tokača, policajac iz vremena rata u sarajevskom Centru bezbjednosti, koji nosi ogromnu odgovornost za stradanje Srba u tom gradu, učinio nešto što je „u svijetu nezamislivo, nehumano i osvetoljubivo“, odnosno bavio se popisivanjem žrtava nacije sa kojom su popisivači bili u oružanom sukobu.

Ivanišević je u autorskom tekstu za „Večernje novosti“ objasnio da je uobičajeno da svaka sukobljena strana, država ili nacija popisuje vlastite žrtve i to je jedini prihvatljiv i međunarodno verifikovan podatak.

„Toliko nečastan popis kao ovaj u BiH u svetu nije zabeležen. Nisu Amerikanci popisivali japanske žrtve iako su ih okupirali, ni Rusi nemačke. Kako bi tako nešto podneo jevrejski narod i da li bi se Nemci prihvatili i usudili da popišu jevrejske žrtve u Berlinu?“, naveo je Ivanišević.

On tvrdi da su ovom „Bosanskom knjigom mrtvih“ srpski gubici umanjeni za više od 20 procenata ili za 6.057 lica.

Prema Ivaniševićevim riječima, srpski gubici koji iznose ukupno 31.010 osoba i čine 32,3 odsto ukupnog broja stradalih u BiH, umanjeni su u verziji centra iz Sarajeva na 24.953.

On je istakao da su te razlike posebno izražene u slučaju Sarajeva, gdje su u periodu od 1992. do 1995. godine evidentirana 7.432 ubijena čovjeka srpske nacionalnosti, ali je u muslimanskoj evidenciji upisano samo 3.573 srpskih žrtava.

„Prema njihovim podacima, stradale su svega 443 žene srpske nacionalnosti, iako je taj grad najveća grobnica Srpkinja“, naveo je Ivanišević.

On ističe da je i broj od 1.244 stradalih Srpkinja gotovo trostruko veći od muslimanske evidencije i nigdje u BiH nije registrovan toliki broj žena u odnosu na ukupan broj stradalih.

Ivanišević je ocijenio da je možda najvažnija monstruozno prikrivana obmana u vezi sa mjestima stradanja srpskih žrtava.

„Prema Mirsadu Tokači i njegovoj `Bosanskoj knjizi mrtvih`, dve trećine Srba je stradalo u opštinama koje se nalaze u Republici Srpskoj i, normalno, sami su Srbi za to krivi“, naveo je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, u više od 2.000 naselja nema više Srba, iako su evidentirani prilikom popisa stanovništva uoči početka rata 1991. godine.

On kaže da se podacima sarajevskog centra, ne slučajno, služe demografski eksperti Haškog tribunala Poljakinja Eva Tabo i Norvežanin Helge Brunborg.

„Potreba da se umanji obim srpskog stradanja, a time prikriju i vlastiti zločini, motivisala je NATO i institucije BiH da 2003. godine, osam godina poslije okončanja oružanih sukoba, formiraju taj centar“, dodao je Ivanišević.

On je ocijenio da već i sama činjenica da je jedan od promotera i finansijera bila i Nataša Kandić zavređuje sumnju bar u objektivnost.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ivanišević: Niko ne pita šta se dogodilo sa srebreničkim …

Ivanišević: Prikriva se da nije bilo civilnih bošnjačkih …

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: