fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Priče iz Ratomira“ – knjiga o prvoj liniji fronta

Iz štampe je izašla knjiga „Priče iz RatoMira“, trebinjskog novinara Ratomira Mijanovića, koju čini 25 istinitih kazivanja iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Foto:Srna

Mijanović je priče prikupljao tokom dugog niza godina, nakon čega se odlučio da ih sjedini u knjigu, čije je prvo izdanje gotovo rasprodato.

Priče su zanimljive, ali veoma potresne. Govore o događajima sa prve linije fronta širom Hercegovine, gdje su ranjavanje i pogibija najboljih prijatelja bili svakodnevica.

Zato su, napominje autor, „Priče iz RatoMira“ svojevrsna „omeđina“ perioda od oktobra 1991. do 1996. godine, u kojem je buktio rat, dok se u pričama traži mir, jer je rat mnogima oduzeo najbolje godine mladosti, unakazio život i odnio najbolje drugove. Mir je došao kao spasenje.

„Ova knjiga je važna opomena budućim generacijama da mir nema alternativu, ali da se, isto tako, događaji iz slavne prošlosti ne smiju zaboraviti“, poručuje Mijanović.

On ukazuje da je naziv za ovu knjigu dao jedan od recenzenata – Igor Svrdlin.

„Razmislio sam i shvatio da je to najtačniji naslov“, ističe Mijanović.

Sagovornici u pričama su Mijanovićevi ratni drugovi iz Druge hercegovačke lake pješadijske brigade, Nevesinjske brigade, „Ćićoline“, te Bilećke i Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske.

Knjiga počinje pričom „Partija bilijara“, čija je radnja smještena u jedan zabavni salon u Trebinju, veče pred 1. oktobar 1991. godine, uoči početka ratnih dejstava.

Kroz priču se Mijanović vraća u dvijehiljadite godine, kada se ista ekipa, ali ovoga puta nekompletna, vratila u isti salon.

Posljednja priča je „Umjesto oproštaja“, u kojoj se Mijanović oprostio od svih onih koji su ostavili živote na braniku otadžbine.

„Dok sam nju pisao, pustio sam najviše suza, jer nas poginuli saborci sada gledaju sa nebeskih visina. Mi koji smo preživjeli rat čuvamo uspomenu na njih, ali kad nas nestane jednog dana – bojim se da oni ne budu zaboravljeni, jer će o njihovoj pogibiji pričati samo spomen-sobe, ukoliko ih neko ne pretvori u butike ili kladionice. Zato mi je ova priča najteže pala“, kaže Mijanović.

Predstavljanje knjige u Trebinju zakazano je za 19. septembar. Nakon Trebinja, Mijanović planira predstavljanje u svim opštinama istočne Hercegovine, te Višegradu, Banjaluci i Beogradu.

Izdavači ovog djela su Književna zajednica „Jovan Dučić“ iz Trebinja i „Svet knjige“ iz Beograda.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Gacko: Parastos za 382 srpske žrtve u otadžbinskom ratu

U Trebinju uručena odlikovanja za 11 poginulih boraca iz Hercegovine

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: