Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gacko: Parastos za 382 srpske žrtve u otadžbinskom ratu

Gacko - Osveštan spomenik  Foto: SRNA
Gacko – Osveštan spomenik
Foto: SRNA

U Gacku je danas služen parastos i osveštan centralni spomenik srpskim žrtvama sa područja opštine Konjic, stradalim u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Spomenik, u obliku otvorene knjige, postavljen je u porti stare Crkve Svete Trojice u Gacku, a otkrili su ga članovi porodica poginulih Konjičana.

Na spomeniku su upisana 382 imena žitelja Konjica, među kojima je bilo i djece.

Parastos je, u prisustvu velikog broja članova porodica poginulih i gostiju, služio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije.

U prigodnoj besjedi vladika Grigorije je podsjetio na veliku žrtvu Konjičana, ističući da je žrtva Srba iz doline Neretve jedna od najslavnijih žrtava ovoga rata za Republiku Srpsku.

– Ono što nam služi na čast jeste da smo mi malo gdje i malo nad kim činili zločine i progonstva kao što je nad nama činjeno. Cijelu dolinu Neretve koju smo nastanjivali kroz vijekove smo izgubili, ne našom slabošću i nemoći, nego tuđim odlukama i slabostima – rekao je vladika Grigorije, navodeći da je možda slična toj žrtva Srba iz doline Bosne, odakle je i njegovo porijeklo.

Iako su svi ti hrabri ljudi, kako je rekao vladika, znali da su njive njihovih predaka u tuđim rukama, borili su se do kraja, jer su znali da one pripadaju njima.

– U ovom svijetu niko nije prošao bez krsta, ali sa Hristovim krstom sve biva i jeste drugačije. Svi smo mi u Hercegovini pomišljali da u ovom ratu i nakon rata neće biti spomenika sa mnogobrojnim imenima. Neki su govorili da nismo u ovom ratu stradali kao u onom, a meni se čini da je to naivno razmišljanje. Mi u Hercegovini smo stradali i ovoga rata, kao i onoga – rekao je vladika Grigorije.

Okupljenim porodicama poginulih Konjičana vladika je poručio da se nikada i ni na jednom mjestu ne osjećaju kao manjina već kao veliki ljudi, što i jesu, koji su prepoznatljivi po svojoj kuluri, vrednoći i po tome što vole svoj Konjic.

– Biti Konjičanin bilo gdje da ste je uzvišeno, a na to uzvišenje vas ne podiže nikakva vaša sujeta nego vas podižu ova imena napisana na spomeniku – rekao je vladika Grigorije.

On je poručio da je za Hercegovce, poslije svih žrtava i svih krstova, svih jama i svih mučenja i mučenika nedopustivo da budu slabi, već da budu jaki, snažni i da budu jedinstveni i zagrljeni kao što su oni napisani na ploči zagrljeni u žrtvi, krstu, u slavi i u časti.

– Ono što je važno jeste da je spomenik podignut na sred Hercegovine, da uvijek možemo da ga vidimo, da se opomenemo, da dolazimo da se Bogu molimo i da razgaramo u našim srcima vjeru, ljubav, slobodu i hrabrost, ono što je oličenje onih ljudi čija su imena zapisana na ploči – rekao je vladika Grigorije.

Od ukupno upisanih imena, 166 je poginulih boraca Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske iz Konjica, devet dobrovoljaca, 35 boraca ubijenih u logorima Čelebići i Musala, 13 pripadnika drugih ratnih jedinica poginulih na teritoriji opštine Konjic, 24 Konjičanina poginula u odbrambeno-otadžbinskom ratu širom Republike Srpske i 135 civilnih žrtava sa područja te opštine.

Porodice poginulih boraca su jedinstvenog mišljenja da ih spaja velika tuga i bol koji nikada neće prestati.

Milisav Građić, otac dva poginula sina, kaže da tuga samo raste i da ne prestaje, te da je ovaj spomenik opomena da Srbima slobodu niko nije dao niti poklonio.

On je, stojeći ispred spomenika, pozvao sve političare da se ne svađaju, već da u miru rade i donose odluke, kako ovi spomenici, borba i žrtve srpskog naroda jednog dana ne izgube smisao.

U ime Boračke organizacije Republike Srpske obratio se Svetozar Aćimović, predsjednik BORS-a istočne Hercegovine, ukazujući da je u vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata na području Konjica počinjen strašni zločin.

– Ovi ljudi, čija imena se nalaze na spomeniku, nisu ginuli kao osvajači već braneći svoja imanja, kuće, svoju nejač i goli život – rekao je Aćimović, dodajući da su mnogi od njih odvedeni u logore gdje su zvjerski mučeni.

Prisutnima se obratio i pukovnik u penziji Milenko Lalović, koji je istakao da je ovaj spomenik „naša duhovna hrana i izvor smjelosti, volje, odlučnosti i hrabrosti za vječitu borbu za Republiku Srpsku“.

O hrabrim Konjičanima i stradanju ovog stanovništva u proteklom ratu govorio je predsjednik Udruženja Konjičana Zoran Pologoš, kao i zamjenik načelnika opštine Gacko Radoica Mandić.

Republičke i druge brojne delegacije položile su cvijeće na spomenik žrtvama sa područja Konjica.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je veliki broj porodica poginulih Konjičana, narodni poslanici sa područja Hercegovine, te predstavnici političkog i privrednog života regije.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: