Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Preti nam nestanak ćirilice

Datum objave: subota, 25 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Ministar Vukosavljević predstavio akciju “Negujmo srpski jezik” u Nišu. Najavljena javna rasprava u gradovima Srbije o strategiji kulture

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

Ćirilica je ugrožena, ali nije reč ni o kakvoj teoriji zavere. Jednostavno latinica, takođe srpsko pismo, je u široj upotrebi, zbog interneta i globalnih komunikacija. Vreme u kome živimo utiče na to da se ćirilica na neki način potiskuje – rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, prilikom predstavljanja akcije “Negujmo srpski jezik”.

On je dodao da je cilj ove akcije, koja je započeta u Beogradu, a onda dobila i republički karakter, poboljšavanje kulture govora, kulture izražavanja i opšte pismenosti:

– Sada sam video da je situacija u Nišu ista kao i u Beogradu i u drugim gradovima. Veliki broj natpisa na kafeterijama, restoranima, lokalima, privrednim subjektima je na latinici. To je sasvim u redu, ali ako tako budemo postupali ubuduće, preti nam da ćemo se probuditi jednog jutra za 20 godina i shvatiti da se ćirilica više ne koristi. Bila bi to kulturna tragedija bez presedana.

Ministar se osvrnuo i na problem sa nedostatkom sredstava koji je čest izgovor lokalnim samoupravama da ne ulažu u kulturu.

– Lokalne samouprave uvek tvrde da nemaju para za kulturu, ali ja smatram da to nije tačno i da uvek ima prostora da se odvoji za kulturu. Dugo se priča o tome da grad Niš treba da ima svoju koncertnu dvoranu i to jeste nužno, ali konačno moramo da krenemo od projekta za idejno rešenje. Grad mora da odredi parcelu gde će ona biti, pa da se uradi projekat i nakon toga da vidimo gde ćemo naći novac, a naći ćemo sigurno – kaže Vukosavljević.

Ovom prilikom Vukosavljević je istakao i važnost Strategije kulturnog razvoja, za koju smatra da je najvažniji zadatak Ministarstva kulture. Ministar je rekao da je nacrt Strategije gotov i da će uskoro uslediti javna rasprava u više gradova u Srbiji, gde će biti predstavljena koncepcija kao i ovaj strateški dokument koji Srbija do sada nije imala.

– Bez dobre strategije kulturnog razvoja mi ne znamo šta finansiramo, šta štitimo, i vlada konfuzija – zaključio je Vukosavljević.

NARODNI MUZEJ DOGODINE

– DEO kulturne strategije je i lista propisa koje treba promeniti ili usvojiti. Kapitalne investicije – šta država treba da uradi u narednih 10 godina – završetak obnove Hilandara, tu su završetak rekonstrukcije oba muzeja u Beogradu, renoviranje nekoliko pozorišta, izgradnja nekoliko koncertnih hala – izjavio je Vukosavljević za RTS, uz napomenu da će Narodni muzej sigurno biti otvoren u prvoj polovini sledeće godine.

Autor: M. KOSTIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila sudbinu naroda …

Ćirilica u nestajanju | Jadovno 1941.

Prof. dr Ljubivoje Stojanović: Sačuvajmo ćirilicu za sebe …

Milana Babić: Ćirilica je pitanje srpskog dostojanstva …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top