fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Preti nam nestanak ćirilice

Ministar Vukosavljević predstavio akciju “Negujmo srpski jezik” u Nišu. Najavljena javna rasprava u gradovima Srbije o strategiji kulture

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

Ćirilica je ugrožena, ali nije reč ni o kakvoj teoriji zavere. Jednostavno latinica, takođe srpsko pismo, je u široj upotrebi, zbog interneta i globalnih komunikacija. Vreme u kome živimo utiče na to da se ćirilica na neki način potiskuje – rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, prilikom predstavljanja akcije “Negujmo srpski jezik”.

On je dodao da je cilj ove akcije, koja je započeta u Beogradu, a onda dobila i republički karakter, poboljšavanje kulture govora, kulture izražavanja i opšte pismenosti:

– Sada sam video da je situacija u Nišu ista kao i u Beogradu i u drugim gradovima. Veliki broj natpisa na kafeterijama, restoranima, lokalima, privrednim subjektima je na latinici. To je sasvim u redu, ali ako tako budemo postupali ubuduće, preti nam da ćemo se probuditi jednog jutra za 20 godina i shvatiti da se ćirilica više ne koristi. Bila bi to kulturna tragedija bez presedana.

Ministar se osvrnuo i na problem sa nedostatkom sredstava koji je čest izgovor lokalnim samoupravama da ne ulažu u kulturu.

– Lokalne samouprave uvek tvrde da nemaju para za kulturu, ali ja smatram da to nije tačno i da uvek ima prostora da se odvoji za kulturu. Dugo se priča o tome da grad Niš treba da ima svoju koncertnu dvoranu i to jeste nužno, ali konačno moramo da krenemo od projekta za idejno rešenje. Grad mora da odredi parcelu gde će ona biti, pa da se uradi projekat i nakon toga da vidimo gde ćemo naći novac, a naći ćemo sigurno – kaže Vukosavljević.

Ovom prilikom Vukosavljević je istakao i važnost Strategije kulturnog razvoja, za koju smatra da je najvažniji zadatak Ministarstva kulture. Ministar je rekao da je nacrt Strategije gotov i da će uskoro uslediti javna rasprava u više gradova u Srbiji, gde će biti predstavljena koncepcija kao i ovaj strateški dokument koji Srbija do sada nije imala.

– Bez dobre strategije kulturnog razvoja mi ne znamo šta finansiramo, šta štitimo, i vlada konfuzija – zaključio je Vukosavljević.

NARODNI MUZEJ DOGODINE

– DEO kulturne strategije je i lista propisa koje treba promeniti ili usvojiti. Kapitalne investicije – šta država treba da uradi u narednih 10 godina – završetak obnove Hilandara, tu su završetak rekonstrukcije oba muzeja u Beogradu, renoviranje nekoliko pozorišta, izgradnja nekoliko koncertnih hala – izjavio je Vukosavljević za RTS, uz napomenu da će Narodni muzej sigurno biti otvoren u prvoj polovini sledeće godine.

Autor: M. KOSTIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila sudbinu naroda …

Ćirilica u nestajanju | Jadovno 1941.

Prof. dr Ljubivoje Stojanović: Sačuvajmo ćirilicu za sebe …

Milana Babić: Ćirilica je pitanje srpskog dostojanstva …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: