fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena nova edicija „Sveti Nemanjići“

 Nova edicija knjiga "Sveti Nemanjići" u izdanju "Svetigore" i "Večernjih novosti" predstavljena je danas u beogradskom Medija centru u prisustvu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.
Nova edicija knjiga „Sveti Nemanjići“

Nova edicija knjiga „Sveti Nemanjići“ u izdanju „Svetigore“ i „Večernjih novosti“ predstavljena je juce u beogradskom „Medija centru“ u prisustvu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Riječ je o osam zanimljivo napisanih i bogato ilustrovanih biografija članova dinastije Nemanjić, koja je dala najveći doprinos srpskoj državi i narodu – biografijama Svetog Save, Simeona Mirotočivog, kraljeva Vladislava, Dragutina, Stefana Dečanskog, Milutina, Stefana Prvovenčanog i careva Uroša i Dušana.

Vladika Amfilohije rekao je da je ova edicija jedan od poklona Mitropolije crnogorsko-primorske povodom devet stotina godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve, a time i „ugrađivanja našeg u svesaborni hram našeg naroda, koji je nikao i raste u centru Beograda /hram Svetog Save/“.

Vladika je istakao da je riječ o izdavačkom poduhvatu koji je značajan za sveukupnu kulturu i prosvjetu srpskog naroda koji je „posebno sazrio u vrijeme Nemanjića“.

„Ove knjige su od velikog značaja, posebno u trenutku kada bi ministar prosvjete htio ponovo da protjera Svetog Savu i Nemanjiće, smatrajući da su oni nešto što je prevaziđeno, pokušavajući da se vrati periodu ubijanja Boga u duši naroda. Ko ubija Boga, ubija i pamćenje i dušu jednog naroda“, istakao je vladika Amfilohije.

Vladika je ocijenio da je pamćenje srpskog naroda protkano prosvjetom, „ne marksističko-građanskog tipa, nego vječnom prosvetom, koja je sazrela u biću našeg naroda upravo u vremenu njegovog raspeća na Kosovu, kada je car Lazar u Milutinovoj Gračanici prebirao kojem će se privoleti carstvu“.

Direktor „Svetigore“ protojerej-stavrofor Radomir Nikčević naveo je da su knjige bogato ilustrovane scenama sa originalnih žitijinih ikona, koje su posebno rađene za ovu priliku.

 Nova edicija knjiga "Sveti Nemanjići" u izdanju "Svetigore" i "Večernjih novosti" predstavljena je danas u beogradskom Medija centru u prisustvu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Prva knjiga „Sveti Sava Srpski“ u prodaji je na kioscima od 13. januara, a ostali naslovi, biće dostupni svakih petnaest dana, do 20. aprila.

Tiraž ove jedinstvene edicije je 70.000 primjeraka, a cijena jedne knjige je četiri evra.

Na promociji edicije, starješini Hrama Svetog Save na Vračaru, episkopu topličkom Arseniju, uručena je na dar ikona Svetog Save kojom je ilustrovana prva monografija iz edicije „Sveti Nemanjići“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Svečano predstavljen roman „Kroz minsko polje“

Miloš Đošan: Kako je 1999. vojnik Jovičić herojski spasao saborce na Kosmetu (VIDEO)

Knjiga „(H)istorija osušene zbilje“ predstavljena u Banjaluci

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: