fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Svečano predstavljen roman „Kroz minsko polje“

Pred punom salom Doma omladine u Aranđelovcu predstavljen je roman Kroz minsko polje, prvenac Aleksandra Rakovića.

Predstavljen roman „Kroz minsko polje“

Na promociji, koja je zaista bila kulturni događaj u Aranđelovcu, govorili su Veselin Šljivančanin, pukovnik u penziji i pisac predgovora, Nikola Marinković, izvršni urednik u IK Catena mundi i autor, Aleksandar Raković.

Veselin Šljivančanin se osvrnuo na pravdoljubivost i istinoljubivost, koje je svetle sa svake stranice ovog potresnog romana o stradanju čitave jedne generacije mladića na vukovarskom ratištu. Šljivančanin je istakao i tragiku njihove vernosti otadžbini, koja je polako kopnila, dok su oni ginuli u rovovima, ubeđeni da je brane.

Nikola Marinković, izvršni urednik u IK Catena mundi, istakao je osobenosti ovog autobiografskog romana, koje ga približavaju žanru viteškog romana. Kroz minsko polje daje odrastanje junaka, njegov odlazak u vojsku, ratna iskušenja, da bi se krunisao zasnivanjem porodice. Međutim, ono što modernog viteza razlikuje od nekadašnjeg, je što nema više zajednice i države koja baštini iste vrednosti, već moderni vitez te iste vrednosti mora da brani kako od neprijatelja, tako i od matične države, koja nije izdržala iskušenje rata i razaranja, te je poprimila upravo one osobine protiv kojih se vitez borio. Tako moderni vitez, vojnik veran zakletvi, postaje idealistički usamljenik, uzor za generacije koje iznova treba da stvaraju sopstvenu zajednicu vrednosti.

Autor, Aleksandar Raković, osvrnuo se na nepostojanje sećanja i adekvatnog tretmana ratnih vojnih veterana u Srbiji, čija egzistencijalna tragika se nije završila povratkom iz rata već se samo produžila. Zato je potrebno, ističe autor, da se staranjem o njima ponovo vrati ljudima poverenje u ljudske vrednosti koje su se, u trci za profitom i ličnim bogatstvom, izgubio. Upravo to je, ističe Raković, bio razlog zašto je on i napisao knjigu Kroz minsko polje.

Knjiga Kroz minsko polje

 

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Promocija knjige: „Kroz minsko polje – sećanja jednog tenkiste“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: