Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Miloš Đošan: Kako je 1999. vojnik Jovičić herojski spasao saborce na Kosmetu (VIDEO)

Datum objave: utorak, 22 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

U prostorijama Srpskog kulturnog centra i Udruženja „Ćirilica – Beograd“ , predstavljena je knjiga srpskog generala-majora u penziji Miloša Đošana – „Okupirana zemlja“. Tom prilikom o knjizi su govorili autor i srpski pukovnici u penziji Slobodan Jovanović i Milutin Filipović.

General_major_Milos_Djosan

Penzionisani general-major Miloš Đošan, istaknuti srpski komadant na Kosmetu u ratu protiv šiptarskog okupatora i NATO agresora je i autor nekoliko publicističkih knjiga. Među njima, ističe se i knjiga „Okupirana zemlja“ (izdata 2012. godine), u kojoj su kombinacijom eseja i dokumentaristike, opisani tragika i heroizam srpskog naroda u njegovoj novijoj istoriji.

General Đošan u knjizi ističe da „okupacija nakon agresije, nije retkost, nego pravilo“, te da je dobrovoljno prihvatanje okupacije, kao jedini način dolaska na vlast, gde se žrtvuje nacionalni zbog ličnih interesa, retkost u istoriji. Autor knjige „Okupirana zemlja“, piše i o tome ko je na ovaj način izdao Srbiju, dajući poseban osvrt na kratke, ali tragične vladavine samozvanih misionara i labilnih samodržaca.

Posle predstavljanja knjige, general Đošan se u razgovoru sa novinarom „Srbin.info“ prisetio podviga srpskih vojnika na Kosmetu, ističiću posebno junaštvo jednog vojnika:

– Podvig vojnika Jovičića je nešto što će mi ostati u sećanju celog života. Za vreme šiptarskog napada na Košare 7.aprila, jedno vozilo naše vojske naišlo je na minu i pritom su u njemu stradila dvojica vojnika i jedan oficir. Vojnik Jovičić srećom tada nije stradao. On je prvo izleteo nepovređen iz pogođenog vozila, a zatim je potporučnika Mišića (koji nažalost ostao bez obe noge) izvukao iz borbe, stavio ga u drugo vozilo i odvezeo ga u bolnicu u Đakovici. Ko zna geografiju, zna dobro koliko je to velika razdaljena od Batuše, gde su bili pogođeni srpski vojnici, pa do Đakovice.

A kada je ostavio potporučnika Mišića na sigurno u Đakovici, onda se vojnik Jovičić vratio na isto mesto, gde su naleteli na nagaznu minu i odatle je izvukao vojnika Đorđevića iz vozila. Đorđević je u početku bio kontuzovan i izgledao mrtav , ali se u međuvremenu povratio. Jovičić je i njega zatim odvezao u Đakovicu na sigurno.

Time je pokazao nešto što bi retko ko bio u stanju da uradi za vreme ratnih dejstava – prisebnost i hrabrost istovremeno.

Da li je podvig vojnika Jovičić bio izuzetak na Kosmetu za vreme rata protiv albanskog i NATO agresora ili je bilo i sličnih primera?

– Mogu vam reći da je takvih slučajeva bilo još mnogo. Naši vojnici i starešine su dole na Kosmetu pokazale pravu hrabrost, što je i očekivano od srpskog naroda. Na primer, gledao sam kada NATO avion gađa srpskog vojnika na Pragi, (M53/59 Praga je samohodni dvocevni protivavionski top – primedba Srbin.info) sa 5.000 metara, a srpski vojnik i dalje nastavlja da puca, gađa avion. Prosto srpski vojnik na Kosmetu nije imao dilemu da li treba da se bori ili ne. Zato je veoma važno da se istina o hrabrosti srpskog vojnika svuda prenosi. Ova knjiga „Okupirana zemlja“ je puna takvih primera, primera hrabrih i odlučnih, kako vojnika tako i starešina koji su za ponos srpskom narodu – poručuje general za „Srbin info“.

KNjIGE

Sve knjige generala Miloša Đošana, osim „Generalov kosmetski put“(koja je rasprodata), moguće je nabaviti na sledeći način:Okupirana_zemlja

1. Kod autora, pozivom na telefon 063 334 944 ili putem elektronske pošte: mdjosan@ptt.rs (plaćate poštaru prilikom preuzimanja knjige),

2. U BEOGRADU: U knjižari „Tradicionalna knjiga“ Ul. Krušedolska br.16 (kod Hrama Svetog Save) u Beogradu,

3.Putem internet knjižare: www.poetabg.com ili putem elektronske pošte:redakcija@poetabg.com

4. U NOVOM SADU: Knjižara „Mala Velika KNjIŽARA“, Ignjata Pavlasa br.4, 21000 NOVI SAD (tel 0214721388 ili e/meil: malavelikaknjiga@open.telekom.rs

5. U PARAĆINU: Knjižara „PAPIRUS“.

 

Izvor: SRBIN.INFO

 

Vezane vijesti:

NATO u aprilu 1999. na selo Murino bacio 17 bombi

U Hagu sam se borio za istinu, Srbiju i život

Zar u savez sa ubicama naše dece?

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top