fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Miloš Đošan: Kako je 1999. vojnik Jovičić herojski spasao saborce na Kosmetu (VIDEO)

U prostorijama Srpskog kulturnog centra i Udruženja „Ćirilica – Beograd“ , predstavljena je knjiga srpskog generala-majora u penziji Miloša Đošana – „Okupirana zemlja“. Tom prilikom o knjizi su govorili autor i srpski pukovnici u penziji Slobodan Jovanović i Milutin Filipović.

General_major_Milos_Djosan

Penzionisani general-major Miloš Đošan, istaknuti srpski komadant na Kosmetu u ratu protiv šiptarskog okupatora i NATO agresora je i autor nekoliko publicističkih knjiga. Među njima, ističe se i knjiga „Okupirana zemlja“ (izdata 2012. godine), u kojoj su kombinacijom eseja i dokumentaristike, opisani tragika i heroizam srpskog naroda u njegovoj novijoj istoriji.

General Đošan u knjizi ističe da „okupacija nakon agresije, nije retkost, nego pravilo“, te da je dobrovoljno prihvatanje okupacije, kao jedini način dolaska na vlast, gde se žrtvuje nacionalni zbog ličnih interesa, retkost u istoriji. Autor knjige „Okupirana zemlja“, piše i o tome ko je na ovaj način izdao Srbiju, dajući poseban osvrt na kratke, ali tragične vladavine samozvanih misionara i labilnih samodržaca.

Posle predstavljanja knjige, general Đošan se u razgovoru sa novinarom „Srbin.info“ prisetio podviga srpskih vojnika na Kosmetu, ističiću posebno junaštvo jednog vojnika:

– Podvig vojnika Jovičića je nešto što će mi ostati u sećanju celog života. Za vreme šiptarskog napada na Košare 7.aprila, jedno vozilo naše vojske naišlo je na minu i pritom su u njemu stradila dvojica vojnika i jedan oficir. Vojnik Jovičić srećom tada nije stradao. On je prvo izleteo nepovređen iz pogođenog vozila, a zatim je potporučnika Mišića (koji nažalost ostao bez obe noge) izvukao iz borbe, stavio ga u drugo vozilo i odvezeo ga u bolnicu u Đakovici. Ko zna geografiju, zna dobro koliko je to velika razdaljena od Batuše, gde su bili pogođeni srpski vojnici, pa do Đakovice.

A kada je ostavio potporučnika Mišića na sigurno u Đakovici, onda se vojnik Jovičić vratio na isto mesto, gde su naleteli na nagaznu minu i odatle je izvukao vojnika Đorđevića iz vozila. Đorđević je u početku bio kontuzovan i izgledao mrtav , ali se u međuvremenu povratio. Jovičić je i njega zatim odvezao u Đakovicu na sigurno.

Time je pokazao nešto što bi retko ko bio u stanju da uradi za vreme ratnih dejstava – prisebnost i hrabrost istovremeno.

Da li je podvig vojnika Jovičić bio izuzetak na Kosmetu za vreme rata protiv albanskog i NATO agresora ili je bilo i sličnih primera?

– Mogu vam reći da je takvih slučajeva bilo još mnogo. Naši vojnici i starešine su dole na Kosmetu pokazale pravu hrabrost, što je i očekivano od srpskog naroda. Na primer, gledao sam kada NATO avion gađa srpskog vojnika na Pragi, (M53/59 Praga je samohodni dvocevni protivavionski top – primedba Srbin.info) sa 5.000 metara, a srpski vojnik i dalje nastavlja da puca, gađa avion. Prosto srpski vojnik na Kosmetu nije imao dilemu da li treba da se bori ili ne. Zato je veoma važno da se istina o hrabrosti srpskog vojnika svuda prenosi. Ova knjiga „Okupirana zemlja“ je puna takvih primera, primera hrabrih i odlučnih, kako vojnika tako i starešina koji su za ponos srpskom narodu – poručuje general za „Srbin info“.

KNjIGE

Sve knjige generala Miloša Đošana, osim „Generalov kosmetski put“(koja je rasprodata), moguće je nabaviti na sledeći način:Okupirana_zemlja

1. Kod autora, pozivom na telefon 063 334 944 ili putem elektronske pošte: mdjosan@ptt.rs (plaćate poštaru prilikom preuzimanja knjige),

2. U BEOGRADU: U knjižari „Tradicionalna knjiga“ Ul. Krušedolska br.16 (kod Hrama Svetog Save) u Beogradu,

3.Putem internet knjižare: www.poetabg.com ili putem elektronske pošte:redakcija@poetabg.com

4. U NOVOM SADU: Knjižara „Mala Velika KNjIŽARA“, Ignjata Pavlasa br.4, 21000 NOVI SAD (tel 0214721388 ili e/meil: malavelikaknjiga@open.telekom.rs

5. U PARAĆINU: Knjižara „PAPIRUS“.

 

Izvor: SRBIN.INFO

 

Vezane vijesti:

NATO u aprilu 1999. na selo Murino bacio 17 bombi

U Hagu sam se borio za istinu, Srbiju i život

Zar u savez sa ubicama naše dece?

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: