Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Hagu sam se borio za istinu, Srbiju i život

Datum objave: nedelja, 6 decembra, 2015
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+
General Vladimir Lazarević
General Vladimir Lazarević

Srpski general Vladimir Lazarević izjavio je da se u Hagu borio za istinu, Srbiju i svoj život i da je uspio da “pretekne haško gubilište”.

General Lazarević, koji je prethodne sedmice pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne od 14 godina zatvora, kaže da u Hagu, uprkos teškim periodima koje je imao zbog bolesti, ni jednog trenutka nije razmišljao o nečem drugom, osim o pobjedi nad lažima i da mora sve da izdrži.

“Stajao sam uspravno pred haškim sudijama, tužiocima i njihovim pomagačima. Stajao sam uspravno visoko uzdignute glave i pred svojim saborcima, pred pravdom i istinom, smeran pred Bogom i svim palim saborcima, pred svim umorenim i nevinim žrtvama prokletog rata”, rekao je Lazarević za “Politiku”.

On kaže da je osnovna ideja koju je nosio u duši bila da odbrani svoju i čast Srbije i da se izbori da istina pobijedi laž.

“Meni su stalno pred očima bili neprolazni, viševekovni vredonosni sudovi, poput pravde, istine i časti. Možete lagati sve ljude neko vreme, možete lagati neke ljude sve vreme, ali ne možete lagati i zamajavati sve ljude sve vreme”, poručio je Lazarević.

On je naglasio da je bio i ostao vojnik i da nije osuđen zato što je prekršio pravila i običaje ratovanja, niti za neko svoje ili nedjelo saboraca.

“Presuda mi je izrečena, jer sam navodno pomagao trojici optuženih iz mog predmeta u proterivanju albanskog stanovništva sa Kosova i Metohije, i to bez ikakvih materijalnih ili bilo kakvih drugih dokaza”, rekao je Lazarević.

On je istakao da je proces protiv njega u Haškom tribunalu montiran i da je predstavljao veliku borbu istine protiv laži zbog čega je ubijedio sebe da mora da izdrži u čemu je i uspio.

“U vreme NATO agresije bio sam načelnik štaba, potom komandant Prištinskog korpusa. Bio sam pod vojničkom zakletvom i normalno je bilo da stanem u odbranu svoje zemlje što bi svaki časni vojnik i starešina učinio”, rekao je general Lazarević.

On se zahvalio za veliku podršku koju je imao u porodici i svom timu odbrane, kao i državnim organima tokom tamnovanja i borbe za istinu.

General Lazarević je po komandnoj odgovornosti bio osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i kao komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gdje se u međuvremenu i razbolio, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gdje je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna poslije žalbe smanjena na 14 godina.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Goran Jevtović: General Lazarević – povratak komandanta

Vulin: Srbija više ne okreće glavu od svojih junaka

General Lazarević od sutra na slobodi

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top