fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Hagu sam se borio za istinu, Srbiju i život

General Vladimir Lazarević
General Vladimir Lazarević

Srpski general Vladimir Lazarević izjavio je da se u Hagu borio za istinu, Srbiju i svoj život i da je uspio da „pretekne haško gubilište“.

General Lazarević, koji je prethodne sedmice pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne od 14 godina zatvora, kaže da u Hagu, uprkos teškim periodima koje je imao zbog bolesti, ni jednog trenutka nije razmišljao o nečem drugom, osim o pobjedi nad lažima i da mora sve da izdrži.

„Stajao sam uspravno pred haškim sudijama, tužiocima i njihovim pomagačima. Stajao sam uspravno visoko uzdignute glave i pred svojim saborcima, pred pravdom i istinom, smeran pred Bogom i svim palim saborcima, pred svim umorenim i nevinim žrtvama prokletog rata“, rekao je Lazarević za „Politiku“.

On kaže da je osnovna ideja koju je nosio u duši bila da odbrani svoju i čast Srbije i da se izbori da istina pobijedi laž.

„Meni su stalno pred očima bili neprolazni, viševekovni vredonosni sudovi, poput pravde, istine i časti. Možete lagati sve ljude neko vreme, možete lagati neke ljude sve vreme, ali ne možete lagati i zamajavati sve ljude sve vreme“, poručio je Lazarević.

On je naglasio da je bio i ostao vojnik i da nije osuđen zato što je prekršio pravila i običaje ratovanja, niti za neko svoje ili nedjelo saboraca.

„Presuda mi je izrečena, jer sam navodno pomagao trojici optuženih iz mog predmeta u proterivanju albanskog stanovništva sa Kosova i Metohije, i to bez ikakvih materijalnih ili bilo kakvih drugih dokaza“, rekao je Lazarević.

On je istakao da je proces protiv njega u Haškom tribunalu montiran i da je predstavljao veliku borbu istine protiv laži zbog čega je ubijedio sebe da mora da izdrži u čemu je i uspio.

„U vreme NATO agresije bio sam načelnik štaba, potom komandant Prištinskog korpusa. Bio sam pod vojničkom zakletvom i normalno je bilo da stanem u odbranu svoje zemlje što bi svaki časni vojnik i starešina učinio“, rekao je general Lazarević.

On se zahvalio za veliku podršku koju je imao u porodici i svom timu odbrane, kao i državnim organima tokom tamnovanja i borbe za istinu.

General Lazarević je po komandnoj odgovornosti bio osuđen na 14 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i Metohiji, kao komandant Prištinskog korpusa, a potom i kao komadant Treće armije Vojske Jugoslavije 1998. i 1999. godine.

U Haškom zatvoru je proveo više od 10 godina, gdje se u međuvremenu i razbolio, a nekoliko puta je i operisan.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gdje je četiri godine kasnije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna poslije žalbe smanjena na 14 godina.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Goran Jevtović: General Lazarević – povratak komandanta

Vulin: Srbija više ne okreće glavu od svojih junaka

General Lazarević od sutra na slobodi

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: