Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga „Samomrzeći Srbi“

Knjiga Samomrzeći Srbi
Knjiga Samomrzeći Srbi

U zvorničkom Domu omladine promovisana je knjiga „Samomrzeći Srbi“, autora Milana Damjanca iz Beograda.

Recenzent Zoran Milošević rekao je da ova knjiga govori o fenomenu mržnje ljudi koji su rođeni kao Srbi, a tokom socijalizacije počeli da izražavaju gađenje prema svom etničkom porijeklu.

Milošević je rekao da je autor ovaj fenomen prikazao razumljivo i objektivno i analizirao zašto je tako, pojašnjavajući da čovjek stiče identitet o sebi onako kako mu drugi daju informacije – da je lijep, pametan.

„Osim socijalne sredine koja prva čovjeku nameće stav šta je on, da li je vrijedan ili bezvrijedan, ima drugi, možda i važniji faktor, a to su mediji i opšta društvena klima koja vlada u jednoj zajednici ili politički diskurs“, rekao je sinoć Milošević.

Prema njegovim riječima, od raspada Jugoslavije taj fenomen bilježi prvo manji broj medija, a onda i veći i čitaniji, odnosno najgledaniji elektronski mediji.

„Mediji su počeli da tvrde da su Srbi genocidan i zločinački narod, sklon kriminalu, te na osnovu tih tvrdnji gradili karakterologiju srpskog naroda u cjelini da kao takav ne zaslužuje da bude u jednoj državi i zato ih treba podijeliti da se kazne. Vodi se politika kojom se sa svih strana sugeriše srpskom narodu da nije dobar. To proizvodi samomržnju“, ukazao je Milošević.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da su Srbi zli, ružni i prljavi politički su motivisane, prije svega, iz anglosaksonskog svijeta radi njihovih političkih interesa na Balkanu.

On je pojasnio da i u okruženju neki mediji zasnivaju teze da su Srbi genocidan, kriminalan i zločinački narod, a ako neki Srbin nešto dobro uradi onda je on Bosanac.

Ističući da je autor pošao upravo od ove činjenice u kojoj ima političkih implikacija, Milošević je naglasio da srpski narod ne treba da nasjedne na ovakve teze.

Autor knjige Milan Damjanac nije bio na promociji iz objektivnih razloga.

Knjiga „Samomrzeći Srbi“ izašla je u izdanju Izdavačke kuće „Centar akademske reči“ iz Šapca.

Knjiga Samomrzeći Srbi
Knjiga Samomrzeći Srbi

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

„(H)ISTORIJA OSUŠENE ZBILjE“ – O STRATEGIJI „NOŽA I KRIŽA“

Predstavljena knjiga đenerala Pandurevića „Život se brani istinom“

Nova knjiga o Požegi i Požeškoj kotlini

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: