fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predstavljena knjiga đenerala Pandurevića „Život se brani istinom“

Knjiga Život se brani istinom
Knjiga „Život se brani istinom“

Iza tragedije u Srebrnici 1995. godine ne stoji nijedna organizovana i planska aktivnost, niti institucije države i vojske, izjavio je general Vinko Pandurević u Beogradu na promociji svoje knjige „Život se brani istinom“.

On je rekao da je istina da su se u trenutku stvari otrgle kontroli i da su neki pojedinci odgovorni za to.

General Pandurević istakao je da je svojom knjigom želio prikazati činjenični razvoj događaja u Srebrenici i oko nje kao učesnik borbenih dešavanja jer je u javnosti predočeno mnogo neistina.

„Licitiranje brojem žrtava je njihovo skrnavljenje. Broj stradalih nije ni tako veliki, kao što tvrde bošnjački autori, Haški tribunal i njima slični, ali nije ni onaj koji iznose srpski autori“, rekao je Pandurević.

Predstavljena knjiga generala Pandurevića "Život se brani istinom"

On je istakao da se potpuno slaže da su mnoge priče o Srebrenici uperene protiv interesa srpskog naroda u cjelini.

Napominjući kako s pravom može da kaže da su mnogi izvještaji o Srebrenici zlonamjerni, brojke o stradalima uvećane, a interpretacije neutemeljene i neodmjerene, Pandurević je istakao da, sa druge strane, iz pera srpskih autora skoro da nema srpske verzije događaja.

„Uglavnom su to osporavanja onoga što je rečeno. Zašto se bojimo ispričati našu istinitu priču? Ona je vrlo sumorna, ali svakako manje tragična nego do sada ispričane priče“, poručio je Pandurević.

On je istakao da knjiga „ne upire prstom ni u koga u smislu krivične odgovornosti, već ostaje na terenu činjenica i govori o opravdanim i legitimnim djelovanjima Vojske Republike Srpske, ali i o postupcima suprotnim običajima i zakonima ratovanja i suprotnim Ženevskoj konvenciji“.

Vojni ekspert, admiral Boško Antić rekao je na promociji da je operacija „Krivaja 95“ bila legalna vojna operacija koja se ne bi dogodila da su muslimanske snage poštovale režim zaštićene zone i da je nisu koristile za vršenje zločina.

„Vojska Republike Srpske to nije mogla tolerisati. Operacija je izvedena prema pravilima, a to što se dogodilo poslije razultat je spleta raznih okolnosti“, naglasio je admiral Antić.

Izdavač Miroslav Toholj rekao je da je knjiga hrabro izrečena istina o ratu koja je prećutkivana, a da njenu vrijednost čini objektivan pristup pomoću činjenica koje su ukrštene sa različitim kontekstima i tako dobile značenje.

Knjiga „Život se brani istinom“ sadrži svjedočenje generala i doktora sociologije Vinka Pandurevića pred Haškim tribunalom, njegove odgovore na sva pitanja odbrane, advokata saoptuženih i pitanja tužilaca, ali daje i viđenje autora kao komandanta koji je sa svojom jedinicom prvi ušao u Srebrenicu.

Dio knjige predstavlja i vojnu ekspertizu borbenog angažovanja jedinica Drinskog korpusa i Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske u bici za Srebrenicu u julu 1995. godine.

General Pandurević osuđen je u Hagu na 13 godina zatvora i danas je na slobodi nakon što je odslužio tri četvrtine kazne.

Promociji je, između ostalih, prisustvovao i nekadašnji premijer Srbije i potpredsjednik vlade Jugoslavije Nikola Šainović, koji je na slobodi od avgusta nakon što je odslužio dvije trećine kazne na koju ga je Haški tribunal osudio za zločine na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Promocija knjiga Stojana Župljanina

General Novaković: Ovako je bilo [1]

PREDSTAVLjENA MONOGRAFIJA O STRADANjU SRBA NA KLADANjSKOM PODRUČJU

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: