Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

PREDSTAVLjENA MONOGRAFIJA O STRADANjU SRBA NA KLADANjSKOM PODRUČJU

Datum objave: subota, 17 oktobra, 2015
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+
Knjiga - Tragovima do istine
Knjiga – Tragovima do istine

 

U Zorniku je promovisana knjiga “Tragovima do istine”, autora Miloša Markovića i Ratka Čelića, koja govori o životu i stradanju Srba na području opštine Kladanj u Federaciji BiH (FBiH).
Knjiga je izašla u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” iz Zvornika.

Marković je sinoć na promociji rekao da je knjiga pripremana 18 godina, u želji da se vjerodostojno prikaže “pogibija 20 srpskih sela sa kladanjskog područja od 1992. do 1995. godine”.

“Kladanjska sela ostaće simbol nevinog stradanja Srba na ovom području”, rekao je Marković i dodao da u zabilješkama autora i skupljenim dokumentima ima i iskaza ljudi sa tog područja koji protjerani sa svojim porodicama.

Govoreći o svemu što se tada događalo srpskom narodu i selima, koja su pod prijetnjom istrebljenja napuštali, Marković je rekao da su Srbi koji su ostali pobijeni, neki su nestali, a neki strpani u zatvor.

Recenzent knjige Jelina Đurković istakla je da je rukopis monografije o životu i stradanju Srba opštine Kladanj dragocjen iz više razloga.

“To je svjedočenje u prvom licu o stradanju srpskog naroda na određenoj, konkretnoj teritoriji u proteklom ratu”, rekla je ona.

Ona je naglasila da je monografija “ohrabrujući znak da su Srbi “došli pameti kojom se prekida tradicija prepuštanja drugima da o Srbima donose sudove i pišu im istoriju kako drugima odgovara, a ne kako je stvarno bilo”.

Đurkovićeva je rekla da cijela monografija nosi i pečat iskonskog bola, tuge i nostalgije više od 4.000 protjeranih Srba iz kladanjske oštine.

Ona je rekla da su autori izvrsno opisali nemogući povratak Srba na svoja vjekovna ognjišta.

“Povratak u zavičaj otežava saznanje da su dojučerašnje komšije zaposjele njihovu zemlju, a administracija napravila toliko maštovitih smicalica da se oteža dokazivanje sopstvene baštine, pa se čovjek lijepo obeshrabri i izgubi u tom zamešateljstvu”, rekla je Đurkovićeva.

Ona je dodala da povratak otežava i komšijska mržnja, koja se teško zaboravlja, zbog čega je u monografiji najčešća konstatacija – nema povratka.

Urednik knjige Milan Pantić rekao je da je ova monografija mogla i ranije da se završi, ali da su autori uvijek dolazili do novih podataka i dokaza o stradanju srpskog naroda i njihovih sela, što je tražilo vremena da se obrade u uvrste u sadržaj knjige.

“Knjiga je svjedočenje da nema više srpskih sela na područu kladanjske opštine u fizičkom smislu, ali, zahvaljujući autorima, ta sela će ostati u knjizi da svjedoče o vremenu u kojem su sravnjena sa zemljom – izgubljena”, rekao je Pantić.

On je dodao da sva ta sela nisu izgubljena sve dok se gaje i nose u srcu i čuvaju u uspomenama, ali kada toga nestane u srcima i uspomenama, za Srbe u Kladnju više neće biti ničega.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Rade Perić rekao je da ovu knjigu nisu stvarali samo autori, već i njihovi poznanici, komšije, prijatelji, tako da ona predstavlja simbol snage istrajnosti, sloge i volje Srba sa područja kladanjske opštine.

Saradnik i autor knjige Ratko Čelić preminuo je prošle godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Ubijanje civila – velika pobjeda – Jadovno 1941.

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama – Jadovno …

ŠEKOVIĆI : POMEN ZA SRPSKE ŽRTVE IZ SELA JELAČIĆI …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top