fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PREDSTAVLjENA MONOGRAFIJA O STRADANjU SRBA NA KLADANjSKOM PODRUČJU

Knjiga - Tragovima do istine
Knjiga – Tragovima do istine

 

U Zorniku je promovisana knjiga „Tragovima do istine“, autora Miloša Markovića i Ratka Čelića, koja govori o životu i stradanju Srba na području opštine Kladanj u Federaciji BiH (FBiH).
Knjiga je izašla u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ iz Zvornika.

Marković je sinoć na promociji rekao da je knjiga pripremana 18 godina, u želji da se vjerodostojno prikaže „pogibija 20 srpskih sela sa kladanjskog područja od 1992. do 1995. godine“.

„Kladanjska sela ostaće simbol nevinog stradanja Srba na ovom području“, rekao je Marković i dodao da u zabilješkama autora i skupljenim dokumentima ima i iskaza ljudi sa tog područja koji protjerani sa svojim porodicama.

Govoreći o svemu što se tada događalo srpskom narodu i selima, koja su pod prijetnjom istrebljenja napuštali, Marković je rekao da su Srbi koji su ostali pobijeni, neki su nestali, a neki strpani u zatvor.

Recenzent knjige Jelina Đurković istakla je da je rukopis monografije o životu i stradanju Srba opštine Kladanj dragocjen iz više razloga.

„To je svjedočenje u prvom licu o stradanju srpskog naroda na određenoj, konkretnoj teritoriji u proteklom ratu“, rekla je ona.

Ona je naglasila da je monografija „ohrabrujući znak da su Srbi „došli pameti kojom se prekida tradicija prepuštanja drugima da o Srbima donose sudove i pišu im istoriju kako drugima odgovara, a ne kako je stvarno bilo“.

Đurkovićeva je rekla da cijela monografija nosi i pečat iskonskog bola, tuge i nostalgije više od 4.000 protjeranih Srba iz kladanjske oštine.

Ona je rekla da su autori izvrsno opisali nemogući povratak Srba na svoja vjekovna ognjišta.

„Povratak u zavičaj otežava saznanje da su dojučerašnje komšije zaposjele njihovu zemlju, a administracija napravila toliko maštovitih smicalica da se oteža dokazivanje sopstvene baštine, pa se čovjek lijepo obeshrabri i izgubi u tom zamešateljstvu“, rekla je Đurkovićeva.

Ona je dodala da povratak otežava i komšijska mržnja, koja se teško zaboravlja, zbog čega je u monografiji najčešća konstatacija – nema povratka.

Urednik knjige Milan Pantić rekao je da je ova monografija mogla i ranije da se završi, ali da su autori uvijek dolazili do novih podataka i dokaza o stradanju srpskog naroda i njihovih sela, što je tražilo vremena da se obrade u uvrste u sadržaj knjige.

„Knjiga je svjedočenje da nema više srpskih sela na područu kladanjske opštine u fizičkom smislu, ali, zahvaljujući autorima, ta sela će ostati u knjizi da svjedoče o vremenu u kojem su sravnjena sa zemljom – izgubljena“, rekao je Pantić.

On je dodao da sva ta sela nisu izgubljena sve dok se gaje i nose u srcu i čuvaju u uspomenama, ali kada toga nestane u srcima i uspomenama, za Srbe u Kladnju više neće biti ničega.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Rade Perić rekao je da ovu knjigu nisu stvarali samo autori, već i njihovi poznanici, komšije, prijatelji, tako da ona predstavlja simbol snage istrajnosti, sloge i volje Srba sa područja kladanjske opštine.

Saradnik i autor knjige Ratko Čelić preminuo je prošle godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Ubijanje civila – velika pobjeda – Jadovno 1941.

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama – Jadovno …

ŠEKOVIĆI : POMEN ZA SRPSKE ŽRTVE IZ SELA JELAČIĆI …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: