fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PREDSTAVLjEN „REGISTAR KULTURNE BAŠTINE SRBA U HRVATSKOJ“

srna

BEOGRAD, (SRNA) – Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Zagreba predstavilo je sinoć u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu nedavno započet projekat „Registar kulturne baštine Srba u Hrvatskoj“, prvi detaljan i naučno utemeljen popis kulturnog i umjetničkog nasljeđa srpske zajednice u Hrvatskoj.

„Srpsko kulturno društvo `Prosvjeta`, kao centralna kulturna institucija Srba u Hrvatskoj, pokrenulo je kapitalni projekat `Registar kulturne baštine Srba u Hrvatskoj` koji je zamišljen kao prvi detaljan i naučno utemeljen popis i opis baštine Srba u Hrvatskoj“, rekao je Srni predsjednik „Prosvjete“ Čedomir Višnjić.

On ističe da, kada je riječ o srpskom nasljeđe na teritoriji Hrvatske, „ništa nije popisano, registrovano, pa samim tim ni vrednovano“, te da se upravo zbog te činjenice zagrebačka „Prosvjeta“ odlučila na ovako hrabar korak.

„Krenuli smo od temeljnog materijalnog dokaza jedne zajednice, a to je ostavština Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj koja broji između 400 i 500 sakralnih objekata, crkava, kapela u različitom stanju, od onih koje znamo samo sa fotografija, do onih koje su nestale tokom Drugog svjetskog rata, do onih koje su nestale u ratu devedesteih“, kaže Višnjić.

Prva knjiga ove edicije „Sakralna baština dalmatinskih Srba“ istoričara Branka Čolovića štampana je krajem prošle godine i u njoj su azbučnim redosljedom obrađena sva dalmatinska mjesta, istarska Pula, Peroj, te dubrovačko područje.

Knjiga je obogaćena i hronološkom tablicom koja prati kulturološki najvažnije događaje toga kraja.

U toku su, objašnjava Višnjić, istraživanja za područje istočne i zapadne Slavonije, kao i sjeverozapadne Hrvatske.

Višnjić je najavio da će u narednih pet godina biti objavljeno svih pet planiranih tomova, a posebnu cjelinu unutar Registra zauzeće etnografska istraživanja tradicionalnog nasljeđa.

U pripremi je i izdanje posvećeno seoskoj arhitekturi Banije koje će obuhvatiti narodno graditeljstvo, običaje, narodne nošnje i tradiciju tog kraja.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: