Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Predsednik Izraela kritikovao Le Pen: Niste odgovorni?

Jerusalim — Predsednik Izraela Ruven Rivlin kritikovao je Marin Le Pen što je aludirala da ratna vlada Francuske nije imala ulogu u Holokaustu.

Marin Le Pen: GettyImages
Marin Le Pen: GettyImages

On je to rekao na završnoj svečanosti Dana sećanja na Holokaust, u kibucu Lohamei Hagetaot (Borci geta).

„Preovlađujuća poruka koja proizlazi iz nedavnih političkih izjava je posebno uznemirujuća i na svakom mestu poruka je ista: ‘Mi nismo odgovorni za Holokaust. Nismo odgovorni za istrebljenje jevrejskog naroda koje se desilo unutar naših granica’ “, rekao je Rivlin.

On je naveo primer Marin Le Pen koja je porekla odgovornost Francuske za deportaciju njenih jevrejskih građana u nacističke koncentracione i logore smrti.

„Član njene partije (Nacionalni front) je porekao ne samo francusku umešanost u deportaciju Jevreja na uništenje, već i samo njihovo ubistvo“, rekao je Rivlin.

Govereći na skupu u Muzeju kuće boraca geta, među kojima je bio bivši predsednik Nemačke Joakim Gauk, Rivlin je rekao da se taj fenomen ponavlja na drugim mestima.

„U Poljskoj je debata o umešanosti lokalnog stanovništva u progon i ubijanje Jevreja postala političko pitanje prvog reda“, rekao je on, a u „Ukrajini izabrani zvaničnici su bili ljuti“ kada je u govoru u tamošnjem parlamentu podsetio da su mnogi saradnici nacista bili Ukrajinci, i među njima i oni koji su izdali i masakrirali Jevreje i u mnogim slučajevima predali ih Nemcima.

„I u Velikoj Britaniji član Laburističke partije koji je izbačen, rekao je da su jevrejski cionisti sarađivali s Hitlerom“, rekao je Rivlin, dodavši da je istina da odgovornost nije jednaka i da Izrael ne zahteva od svake zemlje, izuzev Nemačke, odgovornost za sistematsko planiranje i primenu takozvanog „Konačnog rešenja“, ali poziva na moralnu unutrašnju reflesiju onih koji su pomagali da se izvede sistematsko pogubljenje.

(Beta)

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Međunarodni historijski seminar ‘Holokaust kao polazna tačka’ u Sarajevu

Hiljade ljudi na memorijalnom skupu u Aušvicu (FOTO)

U Grblju obilježena godišnjica genocida nad Jermenima u Prvom svjetskom ratu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: