fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Grblju obilježena godišnjica genocida nad Jermenima u Prvom svjetskom ratu

Žrtvom potvrdili nebesko opredjeljenje
Žrtvom potvrdili nebesko opredjeljenje

Jermenska zajednica u Crnoj Gori u crkvi Svete Gospođe u Radanovićima danas je pomenom obilježila godišnjicu genocida nad jermenskim narodom u Turskoj 1915. godine.

Pomen je služio gronjogrbaljski paroh, Miajlo Backović koji je uporedio stradanje Jermena u Otomanskoj imperiji sa sradanjem Srba u 2.svjetskom ratu ali i stradanju hrišćana u ovom vremenu.

„Ovih dana kada u našim srcima odzvanja pobjedonosni uzvik radosti Hristos Voskrese i kada slavimo pobjedu života vječnoga mi se sjećamo stradanja naše braće u Jermeniji. Sjećamo se i naše braće postradale u jasenovačkom logoru smrti, potvrđujući time naše nebesko opredjeljenje, sledujući svome Gospodu i jedni i drugi uzeli smo krst i krenuli ka svojoj Golgoti znajući da „Vaskrsenja ne biva bez smrti“.

Gledajući sinoć fotografije postradalih u genocidu i onih prognanih u „Maršu smrti“ kroz Sirijsku pustinju istu onu pustinju kod drevnog grada Alepa gdje i danas stradaju naša braća hrišćani, vidimo da krst koji nosimo kroz vjekove do današnjih dana morali smo i svojim životom da posvjedočimo. Naši mučenici svojom smrću porazili su smrt i posramili ubice, a njihova krv iz naraštaja u naraštaj samo je sjeme za nove hrišćane i svjedok vaskrsenja“, istakao je Backović u svojoj besjedi.

Pored predstaavnika Jermenske zajednice Crne Gore na čelu sa predsjednikom Gurgenom Zakojanom pomenu su prirustvovali i Rusa kao i dvoje Njemaca.

Autor: Željko Komnenović

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Jermenima su oduzeli Ararat, Srbima Kosovo: Sjećanje na …

Papa: Ubistva Jermena su „Genocid“ | Jadovno 1941.

Srbi treba od Jermena da uče o kulturi sjećanja | Jadovno 1941.

Džejms Ridel: Ep o genocidu nad Jermenima | Jadovno 1941.

Zadužbina Jermena: Kako su pravoslavna braća odbila da …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: