fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi treba od Jermena da uče o kulturi sjećanja

Aleksandar Čotrić

Aleksandar Čotrić

Poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Čotrić istakao je da način na koji Jermeni čuvaju uspomenu na svoje stradale sunarodnike i obraćaju se drugima da priznaju tu činjenicu može da bude veoma poučan za Srbe i Srbiju.

„Mi smo sami krivi što se za stradanje srpskog naroda ne zna u svetu. Često poverujem da se o tome ne zna ili ne želi da zna ni u samoj Srbiji“, rekao je Čotrić, koji je i predsjednik Kluba srpsko-jermenskog prijateljstva.

On je podsjetio da u Skupštini Srbije nije donesena deklaracija o osudi genocida nad srpskim narodom u Prvom i Drugom svjetskom ratu, niti je takav dokument podnesen Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, niti nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

„Srpske žrtve iz dva svetska rata u proteklom stoleću nisu popisane. Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu uspostavljen je tek 2011. godine i obeležava se veoma skromno. Ni danas u Beogradu nema memorijalnog centra poput izraelskog Jad Vašema ili jermenskog Cicernakaberda, podignutog našim ubijenim sunarodnicima“, rekao je Čotrić za „Politiku“.

On je napomenuo da u Beogradu niko od nadležnih nikada nije podigao spomenik ubijenim na teritoriji „nakazne Nezavisne države Hrvatske (NDH)“, te da nema ulice, niti trga koja je nazvana po žrtvama Jasenovca.

Navodeći da osim filma Lordana Zafranovića „Krv i pepeo Jasenovca“, o ovom logoru nije snimljen ni jedan dokumentarni, ni igrani film, Čotrić je zaključio da je sve to uslovilo da istina o tri miliona ubijenih Srba „ostane pod zemljom“.

„Zločin nad Jermenima u svetu priznaju ili ne priznaju kao genocid, a mi sopstveno stradanje, nažalost, krijemo i od sebe samih“, rekao je Čotrić.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

srbija razumije jermene, jer su i srbi bili  – Jadovno 1941.

Srbijo, nemoj da ćutiš – Jadovno 1941.

jermenski i srpski narod dijele istoriju velikih stradanja

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: