Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Предавање Србољуба Живановића у организациjи Покрета ДДД

др Србољуб Живановић
др Србољуб Живановић

НOВИ СAД – Предавање „Геноцид против Срба, Jевреjа и Рома у 20. веку“ вечерас jе у организациjи Народног покрета „Динара – Дрина – Дунав“ (НП ДДД), у амфитеатру Спенса у Новом Саду, одржао српски антрополог и палеопатолог Србољуб Живановић.

др Србољуб Живановић и Весна Пешић
др Србољуб Живановић и Весна Пешић

Председник НП ДДД Tомислав Бокан рекао jе новинарима да таj покрет редовно организуjе трибине и предавања са циљем, како jе рекао, отрежњења о освешћења српског народа, те да вечерашње предавање Србољуба Живановића разоткрива броjне таjне страдања Срба, Jевреjа и Рома, пре свега у Другом светском рату.

Предавање „Геноцид против Срба, Jевреjа и Рома у 20. веку“

„Сврха наших окупљања, односно трибина и предавања jесте у томе да наш народ више не понавља разред и да проговори истина како би се национално освестили, ослободили и како би дошло до националног помирења“, рекао jе Бокан.

Предавање „Геноцид против Срба, Jевреjа и Рома у 20. веку“

По Бокановим речима, Србољуб Живановић jе jедан од наjвећих познавалаца тешке трагедиjе коjа jе у 20. веку задесила српски народ, jевреjску заjедницу и ромску популациjу и, како jе нагласио, „сигурно jе да се од њега много тога може чути и научити“.

Предавање „Геноцид против Срба, Jевреjа и Рома у 20. веку“

Србољуб Живановић jе казао да су трибине и предавање попут овог вечерашњег веома корисни jер, како jе истакао, „већи броj људи на њима сазна праву истину шта се дешавало са нашим народом у Другом светском рату, о коjоj већина не зна ништа“.

„На жалост, у нашим школама ученици о томе не уче, у уџбеницима о томе ништа не пише. Нове генерациjе немаjу поjма о томе где су Срби и како су Срби страдали током 20. века. Oно о чему jа говорим дешавало се пре 70 година, значи људи коjи су сада 70-годишњаци немаjу поjма о томе шта се дешавало у прошлости“, рекао jе Живановић новинарима.

Oн jе истакао да jе у Jасеновцу, према налазима међународне комисиjе у коjоj нису учествовали представници са простора бивше Jугославиjе, страдало више од 700.000 Срба, 23.000 Jевреjа и 80.000 Рома, од чега jе било 110.000 деце испод 14 година старости.

„Mи не би смели да заборавимо те жртве онако како смо заборавили српске жртве за време погрома од 1914. до 1918. године. Зато што о томе нисмо говорили одмах и нисмо говорили између два светска рата, догодио нам се Jасеновац. A због тога што нисмо говорили о Jасеновцу за време комунистичке Jугославиjе добили смо страдање Срба у Хрватскоj деведесетих година 20. века и протеривање 250.000 Срба из Хрватске“, рекао jе Живановић.

Професор Србољуб Живановић живи у Лондону, а био jе члан Kомисиjе коjа jе 1964. године ископавала масовне гробнице жртава хрватског геноцида над Србима, Jевреjима и Ромима у Jасеновцу са Хрватске стране и Доњоj Градини са босанске стране реке Саве.

 

извор: AntiCensura

 

Везане вијести:

Србољуб Живановић – Ко краде мошти српских светитеља?

Др Србољуб Живановић: СПЦ тоне због поступака појединих епископа! (ВИДЕО)

Проф. др Србољуб Живановић: Ко је био фра Срећко Перић

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: