Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

S. Živanović: Ko je bio fra Srećko Perić

Fra Srećko Perić
Fra Srećko Perić

U poslednje vreme veliki broj čitalaca i zainteresovanih ljudi obratili su mi se sa pitanjem: ko je bio Fra Srećko Perić i po čemu je poznat.

Stvarno, 72 godine posle završetka II Svetskog rata i užasnog genocida protiv Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj mnogi nikada nisu čuli za fra Srećka Perića, ma da se njegovo ime često pominje u knjigama i u pojedinim novinskim člancima. Ekumenisti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ponekad spominju njegovo ime jer je on bio rimokatolički župnik u Nišu sve do 25. maja 1937. godine, gde je radio kao veroučitelj u školi. Osnovao je dve rimokatoličke župe u Srbiji.

Još pre kapitulacije kraljevine Jugoslavije, on je preuzeo vlast u Livnu već u 16 časova i 20 minuta, kada je Slavko Kvaternik objavio odcepljenje Hrvatske od Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanje Nezavisne države Hrvatske. Tada je nadbiskup zagrebački, ratni zločinac Alojzije Stepinac poslao poruku poglavniku Nezavisne države Hrvatske Anti Paveliću:”Imate naše iskreno poštovanje, i mi vam obećavamo našu poniznu i iskrenu saradnju, za bolju budućnost naše domovine.”

Fra Srećko Perić je odmah pokupio sve Srbe u Livnu, odveo ih u Koprivnicu (između Bugojna i Kupresa) gde su prethodno svirepo mučeni, a zatim poubijani. Tako je počeo pokolj Srba. Istorijski izvori govore da je do 20. avgusta 1941 godine ubijeno preko 5.600 odraslih, žena i dece. Periću su u ubijanju i mučenju Srba pomagali fratri iz samostana Gorica.

U ubijanju i mučenju Srba su učestvovali svi fratri iz tog samostana.

U Rimokatoličkoj “crkvi”u Livnu, prilikom mise i propovedi fra Srećko Perić se obratio prisutnim Hrvatima rečima: “Braćo Hrvati, koljite sve Srbe, a najprije moju sestru koja je udata za Srbina, a onda dođite da vas ispovedim da dobijete oprost grehova”. To je bilo u proleće 1941. godine, odmah posle proglašenja Nezavisne države Hrvatske. Akademik i poznati hrvatski istoričar Viktor Novak u svojoj obimnoj studiji Magnum Krimen na stranama 651 i 652 navodi da su svi fratri: “silovali žene, sekli im dojke, kopali oči, sekli glave maloj deci, pa ih bacali u krilo majki”.

Perić je naredio da se svi muškarci iz sela Golinjevo bace živi u krašku jamu na planini Tušnici. Njihove žene i decu su bacili u jamu Komašnicu. Muškarce, žene i decu iz Gornjih i Donjih Rujana bacili su u jamu Ravni dolac. Perić je naredio i klanje Srba (oko 200) u školi u Čelebiću. Po njegovij naredbi ubijeno je preko 300 žena i dece iz Čaprazlija. Više stotina Srba je bačeno u jamu Bikuša.

Daleko bi nas odvelo da nabrajamo sve zločine koje je počinio ovaj rimokatolički sveštenik, fratar Srećko Perić. I ovo što smo naveli sasvim je dovoljno da čitaoci shvate ko je bio ovaj sveštenik Rimokatoličke “crkve”.

Profesor dr. Srboljub Živanović,

London Velika Britanija

Vezane vijesti:

FRATAR SREĆKO PERIĆ: Braćo Hrvati … – Jadovno 1941.

Dugo žigosanje srpskog imena (drugi deo) – Jadovno 1941.

VELIKOMUČENICI – Jadovno 1941.

AN OPEN LETTER TO HIS HOLINESS POPE  – Jadovno 1941.

BLAGOSLOV ZA KRVAVA DJELA – Jadovno 1941.

ZLOTVORI – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Specijalan je slučaj zlikovca i razbojnika sveštenika u mantiji fra Srećka Perića, sabrata manstira Gorice kod Livna i župnika u Livnu, koga smo već pomenuli. On je ne samo duhovni pokretač pokolja Srba u livanjskom srezu, gde je stradalo oko 5.000 ljudi, žena i dece, već i aktivni učesnik u tim zlodelima. Pre 1941. godine Perić je bio duže vremena rimokatolički župnik u Nišu u Srbiji, gde su ga Srbi vrlo dobro primili. Imao je sestru koja je bila udata za nekog Srbina u srezu livanjskom. Želeći psihološki da kod ustaša i katoličkog sveta pripremi teren za pokolj Srba, Perić im je sa oltara u Gorici poručivao da otpočnu pokolj pravoslavaca, i to da prvo počnu sa njegovom rođenom sestrom. I zaista posle toga počeo je nečuven pokolj Srba u Livnu i okolini. Skoro sve srpske kuće bile su opljačkane, a veći broj spaljen. Samo do 20. avgusta 1941. godine, prema do sada prikupljenim podacima ubijeno je i poklano u livanjskom srezu 5.600 Srba. Pored Perića u progonu Srba učestvovala su i njegova ostala braća iz istog manastira.
    Monstruozni su takođe zločini kojima je rukovodio franjevac dr Srećko Perić, fratar iz samostana Gorice kraj Livna. Pošto je imao sestru koja je bila udata za Srbina, dr Perić je s crkvene propovjedaonice huškao svoje katoličke vjernike na pokolje ovim riječima: „Braćo Hrvati, idite i koljite sve Srbe, najprije zakoljite moju sestru koja je udata za Srbina, a onda sve Srbe od reda. Kada ovaj posao završite, dođite meni u crkvu gde ću vas ispovjediti, pa će vam svi grijesi biti oprošteni.“ Poslije toga je započeo krvavi pir, i u toku juna, jula i avgusta 1941. godine ubijeno je u livanjskom kotaru oko 5600 muškaraca, žena i djece. U tom huškanju i podstrekivanju na zločin pomagalo je dr Periću i njegovih dvadeset fratara iz samostana Gorica. Na primjer, ustaše su 20. avgusta 1941. godine pokupile sve muškarce Srbe, Livljane, odvele ih u šumu Koprivnicu između Bugojna i Kupresa i tamo ih na najzvjerskiji način pobile. Nekoliko dana kasnije odvele su u istu šumu i porodice ubijenih i poslije strašnih i čudovišnih mučenja sve ih pobile. Kažu, smrt streljanjem bila bi pred tim zvjerstvima prava blagodat. Za osobite zasluge za NDH, za zločine koje su počinili pred nevinim stanovništvom ovi fratri su odlikovani od Poglavnika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: