S. Živanović: Ko je bio fra Srećko Perić

Datum objave: utorak, 17 oktobra, 2017
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+
Fra Srećko Perić
Fra Srećko Perić

U poslednje vreme veliki broj čitalaca i zainteresovanih ljudi obratili su mi se sa pitanjem: ko je bio Fra Srećko Perić i po čemu je poznat.

Stvarno, 72 godine posle završetka II Svetskog rata i užasnog genocida protiv Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj mnogi nikada nisu čuli za fra Srećka Perića, ma da se njegovo ime često pominje u knjigama i u pojedinim novinskim člancima. Ekumenisti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ponekad spominju njegovo ime jer je on bio rimokatolički župnik u Nišu sve do 25. maja 1937. godine, gde je radio kao veroučitelj u školi. Osnovao je dve rimokatoličke župe u Srbiji.

Još pre kapitulacije kraljevine Jugoslavije, on je preuzeo vlast u Livnu već u 16 časova i 20 minuta, kada je Slavko Kvaternik objavio odcepljenje Hrvatske od Kraljevine Jugoslavije i uspostavljanje Nezavisne države Hrvatske. Tada je nadbiskup zagrebački, ratni zločinac Alojzije Stepinac poslao poruku poglavniku Nezavisne države Hrvatske Anti Paveliću:”Imate naše iskreno poštovanje, i mi vam obećavamo našu poniznu i iskrenu saradnju, za bolju budućnost naše domovine.”

Fra Srećko Perić je odmah pokupio sve Srbe u Livnu, odveo ih u Koprivnicu (između Bugojna i Kupresa) gde su prethodno svirepo mučeni, a zatim poubijani. Tako je počeo pokolj Srba. Istorijski izvori govore da je do 20. avgusta 1941 godine ubijeno preko 5.600 odraslih, žena i dece. Periću su u ubijanju i mučenju Srba pomagali fratri iz samostana Gorica.

U ubijanju i mučenju Srba su učestvovali svi fratri iz tog samostana.

U Rimokatoličkoj “crkvi”u Livnu, prilikom mise i propovedi fra Srećko Perić se obratio prisutnim Hrvatima rečima: “Braćo Hrvati, koljite sve Srbe, a najprije moju sestru koja je udata za Srbina, a onda dođite da vas ispovedim da dobijete oprost grehova”. To je bilo u proleće 1941. godine, odmah posle proglašenja Nezavisne države Hrvatske. Akademik i poznati hrvatski istoričar Viktor Novak u svojoj obimnoj studiji Magnum Krimen na stranama 651 i 652 navodi da su svi fratri: “silovali žene, sekli im dojke, kopali oči, sekli glave maloj deci, pa ih bacali u krilo majki”.

Perić je naredio da se svi muškarci iz sela Golinjevo bace živi u krašku jamu na planini Tušnici. Njihove žene i decu su bacili u jamu Komašnicu. Muškarce, žene i decu iz Gornjih i Donjih Rujana bacili su u jamu Ravni dolac. Perić je naredio i klanje Srba (oko 200) u školi u Čelebiću. Po njegovij naredbi ubijeno je preko 300 žena i dece iz Čaprazlija. Više stotina Srba je bačeno u jamu Bikuša.

Daleko bi nas odvelo da nabrajamo sve zločine koje je počinio ovaj rimokatolički sveštenik, fratar Srećko Perić. I ovo što smo naveli sasvim je dovoljno da čitaoci shvate ko je bio ovaj sveštenik Rimokatoličke “crkve”.

Profesor dr. Srboljub Živanović,

London Velika Britanija

Vezane vijesti:

FRATAR SREĆKO PERIĆ: Braćo Hrvati … – Jadovno 1941.

Dugo žigosanje srpskog imena (drugi deo) – Jadovno 1941.

VELIKOMUČENICI – Jadovno 1941.

AN OPEN LETTER TO HIS HOLINESS POPE  – Jadovno 1941.

BLAGOSLOV ZA KRVAVA DJELA – Jadovno 1941.

ZLOTVORI – Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za S. Živanović: Ko je bio fra Srećko Perić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top