Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПРАВДА ЈОШ НЕ СТИЖЕ ЗЛОЧИНЦЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Kravica_polaganje_vijenaca.jpg

БРАТУНАЦ, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ – Тужилаштво и Суд БиХ треба да буду укинути или мораjу престати да игноришу српске жртве, поручено jе данас из Кравице код Братунца, гдjе jе служен парастос за 158 српских жртава страдалих у протеклом рату.

Предсjедник Организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радоjка Филиповић каже да jе познато да су злочини почињени, ко су жртве, како су убиjене и у наjвећем броjу случаjева ко jе то починио.

Она jе наjавила да ће организациjа, чиjи jе члан, тражити одговорност српских представника у Тужилаштву и Суду БиХ и у заjедничким институциjама jер они треба да покрену процесе тражења и одговорности и истраjу у њиховоj реализациjи.

Филиповићева подсjећа да су муслимански воjници убиjали све што су стигли с циљем да униште српске трагове у Кравици и средњем Подрињу, настављаjући уништавање српских села у овом краjу, коjе су започели у априлу 1992. године.

Према њеним риjечима, Негослав и Кристина Ерић имали су по 80 и више година када су убиjени на Божић 1993. године.

“Кристина ниjе била покретна. Још се пет особа воде као нестале у Кравици од коjих су двиjе жене”, напомиње Филиповићева.

Она наглашава да jе посао Тужилаштва да прикупи доказе, али да тужиоци неће да раде jер их неко штити и такав однос се мора прекинути или те институциjе треба укинути.

Филиповићева истиче да jе неподношљив однос Тужилаштва и Суда БиХ и њихово игнорисање српских жртава.

“Како то да увиjек недостаjу докази када jе риjеч о злочинима почињеним над Србима, а Србе хапсе и држе у казаматима и без подигнутих оптужница”, упитала jе Филиповићева.

Предсjедник Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао jе да, као ни до сада, нико од представника међународне заjеднице ни данас ниjе дошао да ода пошту настрадалим Србима.

Он сматра да то неће учинити ни убудуће jер странци негираjу злочине почињене над Србима, а присуством парастосу признали би ове злочине.

“Од завршетка рата присутан jе међународни инжењеринг на штету Републике Српске и српског народа. Од формирања Суда БиХ нико по командноj одговорности ниjе осуђен за злочине над Србима а за било коjи злочин над Бошњацима Срби се осуђуjу по командноj одговорности као да су сви били команданти”, напомиње Митровић.

Он сматра да jе то недопустиво и да овакво правосуђе не доприноси помирењу него jош већим подjелима и међунационалном неповjерењу.

Кристина Николић из Кравице каже да jоj jе приjе 22 године погинуо муж Милован и да jе ужасно то што за злочин у Кравици нико ниjе одговарао.

“Сваке године jе све теже, jер неправда боли. Убиjали су и клали народ и уништавали све што jе српско, а свиjет ћути и тако оправдава те злочине”, каже Николићева.

Приjе 22 године Радмили Николић убиjен jе брат Радомир Милошевић. Умjесто да се радуjе Божићу, она прича да сваке године плаче када дође таj велики православни празник.

Према њеним риjечима, породице убиjених изгубиле су наду и вjеру у правосуђе БиХ и међународне судове, а само вjеруjу у Божиjу правду.

Едвин Канка Ћудић из Удружења за друштвена истраживања из Сараjева рекао jе да jе свима познато да се овдjе догодио злочин и да постоjе српске цивилне жртве као и оне у Сараjеву, коjима нико од представника цивилног друштва и власти БиХ никада ниjе одао почаст.

“Због тога у име одговорних грађана БиХ одаjемо пошту и указуjемо на неправду коjу цивилно друштво, власт БиХ међународна заjедница и правосуђе БиХ наносе овим жртвама и њиховим породицама. То коначно треба прекинути”, изjавио jе Ћудић.

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици данас jе служен парастос за 158 српских цивила и воjника из овог мjеста и околних села страдалих у минулом рату. Од тог броjа, 49 су убиле муслиманске снаге из Сребренице и оближњих братуначких села на Божић 1993. године.

Потом су прислужене свиjеће за покоj душа настрадалих, а присутне делегациjе положиле су цвиjеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из региjе Бирач погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвиjеће су положили представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мирослав Маричић, те делегациjе Републичке организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организациjе Српске, те општина и борачких организациjа Сребренице, Братунца и Зворника.

Први пут данас су цвиjеће положили и представници Удружења за друштвена истраживања и комуникациjе из Сараjева, како су образложили, у име одговорних грађана БиХ.

Муслиманске снаге из Сребренице, уз помоћ jединица са братуначког, власеничког и зворничког подручjа упале су на православни Божић 1993. године у Кравицу, гдjе су убиле 49, раниле 80 српских цивила и воjника, а седам их jе нестало од коjих пет ниjе пронађено ни након 22 године.

Тога дана село jе опљачкано и запаљено jе 688 српских кућа, око 2.000 помоћних и 27 друштвених обjеката. Око 1.000 становника остало jе без домова у jедном дану и кроз сметове се пробило према Дрини, избjегавши сигурну смрт. Без jедног или оба родитеља остало jе 101 диjете.

Од почетка рата па до половине 1995. године муслиманске снаге из Сребренице стално су упадале у српска села око овог мjеста, Братунца, Милића, Скелана и Зворника, убиjаjући све што стигну, пљачкаjући и палећи српску имовину.

Заробљене су мучили, масакрирали, одсиjецали им главе и показивали у Сребреници, а забиљежен jе и случаj да су Ненада Ранкића пекли на ражњу.

За 22 године након рата нико ниjе одговарао ни за jедан злочин почињен над српским становништвом у средњем Подрињу, па ни за оваj почињен на Божић у Кравици.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС СРБИМА УБИЈЕНИМ НА БОЖИЋ 1993. ГОДИНЕ

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: