Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

POVRATAK KOŠEVIĆA U RODNI BUKOVIĆ

Nakon više od dvije decenije provedenih u izbjeglištvu na području Kosova, obitelj Košević napokon na svom ognjištu.

Benkovac, 30.12.2019.godine

Krenuvši na put povratka u svoj zavičaj u selo Buković nadomak Benkovca, u ranu zoru sa autobusne stanice u Zubinom potoku, nakon 24 godine izbjeglištva, baka Kosa (77), i njeni sinovi, Zlatko (33) i Slobodan (47) smjenjivao se osjećaj radosti što je konačno došao trenutak toliko željenog povratka svojoj kući , sa osjećajem tuge pošto sa s njima ne vraćaju njihovi najmiliji, suprug Jovan, najstariji sin i brat Duško kao i kćerka i sestra Milka. Tragedija i tuga u izbeglištvu ugasila je njihove živote na Kosmetu.

Te olujne 1995. krenulo je njih šestoro Koševića na komšijskoj traktorskoj prikolici put neizvjesnosti, u izbjeglički kolektivni centar odakle su prvo prebačeni u kolektivni centar Gazivode na Kosmetu, da bi nakon rata 1999. bili privremeno smješteni u praznu i derutnu vikendicu u selu Donje Varage.

Prema svom zavičaju su krenuli upravo odatle, u ranu zoru na dan Sv. Arhanđela, sa malo ličnih stvari i uspomena raspoređenih u nekoliko putnih torbi. Organizovani prevoz nažalost nisu uspjeli obezbjediti. Ispratila ih je Ljiljana Perović, humanitarka iz Zubinog potoka, koja se dugi niz godina nesebično trudila olakšati njihove muke i probleme izbjegličke svakodnevnice. Upravo preko nje , njhova priča stigla je i u medije, nakon čega je život ove familije krenuo koliko toliko nabolje.

„Nismo znali odakle da krenemo, situcaija je bila bezizlazna“- priča Ljiljana – „ Život koji su živeli, to nije bio život, već preživljavanje i borba, neizvjesnost jer i ta vikendica nije bila njihova, bili su ničiji. Sjećam se, bio je osmi mart 2019.godine, i tada sam se prvi put čula sa Jovanom iz Benkovca. Moja želja da im se pomogne, ostvarena je zahvaljujući njemu, jer sve prve informacije o imovini, načinu povratka, potrebnoj dokumentaciji…stizale su od njega, iz Benkovca“.

Upravo zahvaljući Ljiljani i novinama, priča o Koševićima stigla je do Benkovca, preciznije, Bojanić Jovana, predsjednika lokalnog ogranka Demokratskog saveza Srba (DSS) i Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM) Grada Benkovac, čijim nesebičnim zalaganjem, kao i donacijama brojnih rođaka i prijatelja je otpočela obnova njihove rodne kuće.

„ Sama kuća bila je u jako lošem stanju, u suštini totalno ogoljena, sa velikim oštećenjima krovišta, te smo u prvoj fazi krenuli za stolarijom i zatvaranjem objekta, popravkom krova a kasnije sa unutrašnjim radovima koji bi Koševićima omogućili normalne uslove boravka u zimskom periodu, koji upravo nadolazi. Donacijama brojnih prijatelja, obezbjeđeno je pokućstvo i namještaj, drva za ogrjev. Upravo prije par dana stigla je i voda, dok u skorije vreme, kada Koševići obezbjede dokumente, stići će i obnova strujnog priključka.

Do tada, mali trokilovotni agregat obezbjeđuje najosnovnije potrebe. – priča Bojanić Jovan.

Odmah po dolasku u Benkovac, te iste večeri oko 22 sata, baka Kosa je poljubila zemlju ispred svog kućnog praga. Nije vjerovala da je ponovo tu. Mislila je da sanja. Ispričala je da joj ni cijelodnevno putovanje nije teško palo, zaboravila je čak i na bolest noge.

Sreću zbog povratka na ognjište osjećao je i najmlađi Zlatko, koji je bio devetogodišnjak kada su krenuli u zbijeg. Bio je srećan što ga je “dočekao” i stari dud pod kojim se kao dijete igrao.

Premda su obezbjeđeni osnovni preduslovi za stanovanje, ipak ostaje još dosta toga da se uradi, dodaje Jovan, pogotovo na krovištu koje je sasvim dotrajalo, olucima koji nedostaju, kao i podnim oblogama u sobama.

„ Neizmjerno nam je drago da povratak familije Košević pokazuje putokaz svima koji ubuduće žele da okrenu list i vrate se svojim korijenima, svom zavičaju i okruženju, rođacima i prijateljima u mjestima iz kojih su silom prilika bili primorani da odu. Za VSNM Benkovca, pomoć povratnicima i povratak nije završio….on tek počinje. Uz svesrdnu pomoć naše malobrojne zajednice“ – Ističe Bojanić Jovan

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: