fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Потврђена пресуда за брутални злочин код Сиња

Изванрасправо вијеће Жупанијског суда у Сплиту окончало је након 20 година казнени предмет у којем су због смрти Јована Боровића (62), који је премлаћен на смрт на православни Божић 1998. године у мјесту Сухач, у сињској општини, оптужена тројица његових сумјештана.

Њиховом одлуком потврђена је првостепена пресуда Општинског суда у Сплиту којом су због наношења тешких тјелесних повреда са смртном посљедицом проглашени кривима и кажњени са по годину дана затвора сваки, рођаци Стипе Буљ (57) и Дражан Буљ (56) док је Здравко Башић (40) ослобођен кривње.

Окрутно премлаћивање се догодило у поноћ са 6. на 7. јануар. Тројица оптужених теретила су се да су дошли на сам праг Јована Боровића и дрвеним колцима га претукли по глави и тијелу, нанијевши му низ тешких повреда међу којима и пријелом базе лубање, нагњечења главе, лом ребара те пријелом лакта. У вријеме кад је Јован Боровић извучен из куће и умлаћен дрвеним колцима, Стипе Буљ је имао 36, Дражан Буљ 35 година док је Здравко Башић имао 19 година. Старац је завршио у болницу из које је пуштен на кућну његу дан касније. Убрзо је од тешких повреда дошло до компликација, а касније се посљедично развила гнојна обострана упала плућа због које је Јован Боровић завршио поновно у КБ Сплит из које више није изашао већ је преминуо 4. фебруара 1998. године.

Одбијене жалбе
Одлуком вишег суда одбијене су жалбе обојице оптуженх Буљ који су тврдили како нису криви, али и жалба Државног одвјетништва које је истрајавало на кривици трећега оптуженога Здравка Башића и тражило осуђујућу пресуду. Вијеће је процијенило како су на Општинском суду током главне расправе правилно утврђене све чињенице и одговорност осуђених особа.

Како су истакли, кривица Стипе Буља и Дражана Буља доказана је из низа изјава свједока и то непристрасних те налаза судске медицине. Што се тиче Здравка Башића, ни један свједок није изјавио како је он судјеловао у бруталном премлаћивању Јована Боровића те ни у самој казненој пријави поднесеној одмах након догађаја од сињске полиције није био наведен као починитељ. Није га теретио ни тешко повређени Јован Боровић у својој изјави коју је дао из болничког кревета неколико дана прије своје смрти.

Унаточ обранама оптужених како није било никаквог сукоба, полицајац који је први дошао на мјесто догађаја описао је да је затекао крвавог Боровића како лежи на тлу, трагове крви испред појате те дрвене колце одбачене у близини. Да се спрема напад на старца знали су и поједини свједоци-мјештани који су то потврдили на суду, а једна мјештанка је и телефонски упозорила породицу Боровић што се спрема. Док су јој супруга млатили такорећи на кућном прагу Ката Боровић и њен син Божидар су запомагали упомоћ и позивали да нетко позове полицију јер ће их убити.

Примјерена казна
Како је суд утврдио, сукоб је почео између Дражана Буља који је дошао до куће Јована Боровића те су се похрвали на тлу. Тада наилази Стипе Буљ који је видио да је Дражана напао Јованов пас те је узео дрвени колац како би га заштитио и њиме ударао и човјека и животињу. У својој изјави у Дому здравља Сињ гдје је доведен након премлаћивања, сам Јован Боровић је навео Дражана и Стипу Буља као своје нападаче.

Изванрасправно вијеће је навело и како казну сматрају примјереном, иако су оптужени у својим жалбама навели како је престрога док је тужитељство тражило више од године дана затвора. Истакнули су како је Јован Боровић без икаква стварног повода и разлога нападнут дословно на свом кућном прагу а да ничим није то испровоцирао и томе придонио.
Нападнут је од особа које су биле двоструко млађе од њега и у пуној снази. Стога виши суд није ишао на ублажавање казне упркос томе што се Стипе Буљ позивао на олакотну околност да болује од ПТСП-ја и да је био пијан те кобне вечери. Сматрали су како се чињеницом што је одређена казна већ на доњој граници казне прописане за ово казнено дјело довољно ишло у прилог оптуженима. Исто тако су оцијенили и да строже кажњавање није оправдано јер је од догађаја прошло 20 година, а у међувремену се оптужени нису појављивали као починитељи нових казнених дјела.

Бројна вјештачења
Општинско државно одвјетништво у Сплиту подигнуло је оптужницу против Стипе и Дражана Буља те Здравка Башића 1998. године. Судске расправе крећу 2002. године, четири године од догађаја. Поступак се отегао невјеројатно дуго због бројних свједока и медицинских вјештачења које је било неопходно провести. Спис је расподијељен новом суцу 2007. године и до почетка 2011. године поновно су проведени сви докази и поступак окончан.
Саслушано је 15-ак свједока од којих нити један није био очевидац самог догађаја што је додатно отежавало поступак. Медицинска вјештачења проведена су у Сплиту, Ријеци те мултидисциплинарно у Загребу. Битно је било утврдити узрочно-посљедичну везу између повреда од дрвеног колца и смртног исхода. Спорна је била повреда главе јер није било физичког доказа фрактуре већ је повреда утврђена присутношћу ваздуха у лубањи. Прва пресуда донесена је 2011. године, а након укидања предмет поновно мијења суце те је нови поступак проведен и поновно неправомоћно окончан пет година након првога.

Аутор: Катарина Марић Бање

фото: Марио Тодорић / архива / ХАНЗА МЕДИА

Извор: Slobodna Dalmacija

Везане вијести:

Блог Б92

Убојство на православни Божић: три суда, четири суца и 17 …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: