fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Potvrda o zločinima u Konjicu

„Novosti“ u posedu dokumenta u kom se pojedini Hrvati ograđuju od zlodela nad Srbima. Zebić u ime HVO tražio da se prema „lojalnim“ građanima postupa korektno

Faksimil Zebićevog dopisa
Faksimil Zebićevog dopisa

„Večernje novosti“ došle su do strogo poverljivog dokumenta Hrvatskog veća odbrane, Opštinskog odbora Konjic od 21. jula 1992. godine, u kom Dinko Zebić u ime HVO piše Ratnom predsedništvu TO i MUP Konjic o odnosu bošnjačkih predstavnika civilne, vojne i policijske vlasti prema srpskim civilima. Mada, kako kaže Zebić, dele isti stav prema „četnicima“, ne slažu se, ističe, sa zvaničnim stavovima Ratnog predsedništva o isključivanju telefona svim građanima srpske nacionalnosti.

– Kako je navedena odluka doneta bez prisustva članova hrvatske nacionalnosti, a i ranije su putem sredstava informisanja građanstvu opštine Konjic prezentovani neki stavovi po „sistemu odmazde“, što apsolutno ne odgovara civilizacijskom narodu niti pravnoj državi BiH, mada se nismo odlučili da se javno ogradimo od takvih stavova, ali vas molimo da ubuduće ne pozivate na odmazdu – napisao je Zebić.

Sistemska odmazda, kako je dalje, napisao, koja podrazumeva i paljenje većeg broja srpskih kuća u Konjicu, „slabi stambeni fond, pa nisu u mogućnosti da obezbede smeštaj za veći broj izbeglica i prognanika“.

– Ubistvom nedužnog stanovništva dovodimo se u situaciju da naši građani pojedine postupke branitelja i nekih institucija porede sa četnicima, što u svakom slučaju vređa i ne odgovara pravednoj borbi protiv agresora – naveo je Zebić u dokumentu, koji je tek sada ugledao svetlost dana. – Stoga pozivamo nadležne organe da prema svim vrstama kriminalaca i pljačkaša, ratnih profitera, ubica, preduzmu odgovarajuće mere, a da se svim lojalnim građanima Konjica, bez obzira na narodnost, omogući ravnopravan život i korišćenje svega onoga što Konjic i njegovi organi mogu pružiti.

DISTANCIRANjE

Bolje upućeni u konjičke ratne (ne)prilike i zločine skloni su da ocene da je HVO uputio ovo pismo, kako bi se, videvši kakvo je ludilo zavladalo u gradu, operu koliko se oprati mogu, jer su i hrvatski predstavnici nekoliko meseci, bar formalno, davali legitimitet onome što je preduzimano protiv srpskih civila.

BEZ OSUDE

Niko do sada, javno, od visokih funkcionera, bošnjačkih i hrvatskih, Konjica iz tog vremena, pa i oni koji su to postali u tom gradu, ali u FBiH i BiH, posle rata, nije javno osudio zločine nad srpskim civilima, pa nije ni čudo što pravda za žrtve ide brzinom puža.

Autor: V. MITRIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Ratni predsjednik opštine Konjic osumnjičen za ratne zločine …

Treće streljanje dečaka Petra iz Konjica | Jadovno 1941.

U Konjicu ubijeno 382 Srba

Nekažnjeni zločini nad decom u Konjicu (1992-1995)

Uhapšeni zbog zločina nad desetinama Srba u Bradini, Konjicu…

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: