fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Potresno svedočenje: Sa 14 sam odvedena u Jasenovac

Demirovac – Devet grobnih polja na području Donje Gradine kod Kozarske Dubice osam decenija opominju i kriju strašnu istinu o zločinačkom ustaškom pohodu pod okriljem Nezavisne Države Hrvatske.
Ostaci fabrike sapuna koji su pravljeni od logoraša (Foto: Novosti)
Ostaci fabrike sapuna koji su pravljeni od logoraša (Foto: Novosti)

Tokom Drugog svetskog rata, u zloglasnom logoru Jasenovac na najmonstruozniji način ubijeno je 700.000 ljudi, među njima 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista i 20.000 dece. Preživeli logoraši bili su svedoci stravičnih ubistava celih porodica. Milica Sekulić (87) iz sela Demirovac izgubila je brojne članove porodice.

„To su bile strahote, neljudske, strašne. I sada kada se setim, plačem. Imala sam svega 14 godina kada sam dovedena u Jasenovac i svega se sećam. Dovedena sam sa majkom i sestrom.“

Pokušala sam čak da pobegnem, ali sam odustala, jer nisam htela majku da ostavim. Ljude su trpali u vagone, bilo je sve zaglavilo od muke i jada. I mog oca su odveli, bili su kao stoka u tim vagonima, gladni i žedni.

Moja sestra je pokušala da mu doturi hleb, ali kada mu ga je dodala, gladni narod ga je oborio”, seća se kroz suze Milica Sekulić.

Kaže, tada je poslednji put videla svog oca. Posle su čuli da je ubijen i bačen u masovnu grobnicu u Donjoj Gradini koja je svega nekoliko kilometara od njene kuće u Demirovcu.

„U ratu sam ostala i bez brata.Čula sam da je bežao pred ustašama i stigao do Zemuna pa čak i do Slovenije.

Tamo je došao na jednu pumpu, pokušao da se napije vode, naduo se i tu umro. Strina nam je zaklana, ustaše su joj izvadile jabučicu i stavili šibice u to. Zveri.

Milica Sekulić
Milica Sekulić

I tri brata od strica su mi ubijena, sve je razoreno”, plačući priča Milica.

I njenom pokojnom suprugu u Jasenovcu ubijena je cela porodica. Ostao je bez igde ikoga. Sećanja na strahote i mučka ubistva bila su tolika da nikada nije hteo da se vrati u svoje selo, već se doselio u Demirovac.

Pobijeni muškarci

U zločinačkom ustaškom pohodu nestajale su cele srpske porodice pod Kozarom. Pobijen je skoro sav muški živalj. Kolika je bila razmera stradanja potvrđuje činjenica da na području opštine Kozarska Dubica nije bilo regruta za vojsku ni dvadesetak godina posle Drugog svetskog rata.

G. Vila / Novosti

Izvor: VASELjENSKA

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 11. februara 2016. godine.

Vezane vijesti:

DONjA GRADINA – SRPSKI JAD VAŠEM

SRPSKIM ŽRTVAMA DATI IMENA DA SE NjIMA NE BI MANIPULISALO

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

STRATIŠTA – JASENOVAC – JADOVNO 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: