fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Potresne poruke najbližima pre streljanja u Kragujevcu: Zbogom, srce, ja danas …

Streljani Kragujevčani pisali su poslednje poruke svojim najbližima neposredno pre pogubljenja, a neke od njihovim poslednjih reči čuvaju se u Muzeju “21. oktobar”.
ZVERSKI – Kragujevčane odvode na streljanje oktobra 1941

ENGLISH

Streljani Kragujevčani pisali su poslednje poruke svojim najbližima neposredno pre pogubljenja, a neke od njihovim poslednjih reči čuvaju se u Muzeju “21. oktobar”.

* Gimnazijalac Ljubiša imao je samo 17 godina kada su ga izveli pred streljački vod, a roditeljima je ostavio poruku: “Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put. Ljubiša”.

Nažalost, njegov otac poruku nikad nije pročitao, jer je i on, što Ljubiša nije znao, bio zarobljen i streljan istog dana.

* “Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar. Htedoh se slikati s tobom, Lelo, ali ti odgodi. Žao mi je”, poručio je svojoj porodici radnik Lazar Petrović.

* Inženjer Nikola Simić streljan je zajedno sa sinom Aleksandrom, a ovo je bila njegova poslednja poruka porodici.

“Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi.”

* “Pozdravlja vas sve Aca. Pozdravite moju drugaricu Danicu”, bila je poslednja poruka Aleksandra, gimnazijalca od 18 godina.

l Gimnazijalac Pavle Ivanović je svom tati napisao: “Tata, ja i Miša smo u topovskim šupama. Donesi nam ručak, neki džemper i neki ćilim. Donesi nam u teglici pekmez. Paja. Tata, idi kod direktora ako vredi.“

* Knjigovođa Jakov Medina oprostio se uz reči: “Lebac sutra nemojte poslati”, brinući o tome da ne protraće uzalud dragoceni hleb.

* “Zbogom, Mico. Ja danas pogiboh. Zbogom, srce. Poslednja mi misao na tebe. Budi sretna, sine, i bez mene”, napisao je čovek, verovatno svojoj ćerkici.

* Među njima je i jedan očajan otac, koji je stigao da poruči mališanima: “Miro, poljubi decu umesto mene. Slušajte mamu, deco, i čuvajte se. Zbogom zauvek, vaš tata Laza.”

Izvor: Srbin info

Vezane vijesti:

Promovisana rukovet o srpskom stradanju u 20. vijeku

MASAKR U KRAGUJEVCU OD STRANE BRUTALNIH NACISTA… da li je moglo biti sve dugačije !????

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: