Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Poštovanje za Romske žrtve holokausta

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH s poštovanjem se odnosi prema obilježavanju 2. avgusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta u Drugom svjetskom ratu, saopštio je danas predsjedavajući ove komisije Borislav Bojić.

Romski portal
Romski portal

Bojić je u pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta u ime Zajedničke komisije za ljudska prava i u svoje ime zahvalio Misiji OEBS-a u BiH i drugim međunarodnim organizacijama za podršku romskim udruženjima.

On je posebno zahvalio međunarodnim organizacijama za podršku Ženskoj romskoj mreži “Uspjeh”, koja organizuje posjetu Spomen-području Donja Gradina i odavanje počasti za oko 40.000 Roma ubijenih u sistemu koncentracionih logora Jasenovac i pokopanih u masovnim grobnicama na stratištu u Donjoj Gradini.

“Međunarodni dan romskih žrtava Holokausta u Drugom svjetskom ratu pružiće mogućnost da se sa dužnim poštovanjem i počašću zajednički prisjetimo svih 500.000 romskih žrtava, koliko ih je stradalo tokom najmračnijeg perioda ljudske istorije, kao i svih 700.000 žrtava stradalih u koncentracionim logorima Jasenovac i Donja Gradina”, naveo je Bojić.

On je podsjetio da se Međunarodni dan romskih žrtava Holokasuta obilježava kao znak sjećanja na 2. avgust 1944. godine, kada je u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma.

“Sjećanje na sve žrtve Holokausta treba da bude pouka i poruka za nas i sve buduće generacije da poštujemo prava drugih i drugačijih i ne dozvolimo da se ovakvi zločini bilo kada i bilo kome ponove”, naglasio je Bojić.

On je napomenuo da institucije BiH godinama rade na poboljšanju zaštite prava i uslova života romske manjine osnivanjem Odbora za Rome pri Savjetu ministara, obilježavanjem Dekade inkluzije Roma 2005-2015. godine, usvajanjem i sprovođenjem strategija i akcionih planova za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, kao i podrškom koju pružaju predstavnicima Roma i romskim udruženjima.

Bojić je izrazio uvjerenje da će tako biti i u budućnosti i da će Zajednička komisija za ljudska prava, Savjet ministara, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i druge institucije praviti pozitivne korake i podizati standarde u procesu okončanja diskriminacije i u obasti zaštite ljudskih prava Roma u BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Objavljena naučna knjiga o genocidu nad Romima u NDH

Muzej Holokausta: Tri memorijala u tri paviljona

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: