Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Poštovanje za Romske žrtve holokausta

Datum objave: sreda, 1 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH s poštovanjem se odnosi prema obilježavanju 2. avgusta, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta u Drugom svjetskom ratu, saopštio je danas predsjedavajući ove komisije Borislav Bojić.

Romski portal
Romski portal

Bojić je u pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve Holokausta u ime Zajedničke komisije za ljudska prava i u svoje ime zahvalio Misiji OEBS-a u BiH i drugim međunarodnim organizacijama za podršku romskim udruženjima.

On je posebno zahvalio međunarodnim organizacijama za podršku Ženskoj romskoj mreži “Uspjeh”, koja organizuje posjetu Spomen-području Donja Gradina i odavanje počasti za oko 40.000 Roma ubijenih u sistemu koncentracionih logora Jasenovac i pokopanih u masovnim grobnicama na stratištu u Donjoj Gradini.

“Međunarodni dan romskih žrtava Holokausta u Drugom svjetskom ratu pružiće mogućnost da se sa dužnim poštovanjem i počašću zajednički prisjetimo svih 500.000 romskih žrtava, koliko ih je stradalo tokom najmračnijeg perioda ljudske istorije, kao i svih 700.000 žrtava stradalih u koncentracionim logorima Jasenovac i Donja Gradina”, naveo je Bojić.

On je podsjetio da se Međunarodni dan romskih žrtava Holokasuta obilježava kao znak sjećanja na 2. avgust 1944. godine, kada je u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma.

“Sjećanje na sve žrtve Holokausta treba da bude pouka i poruka za nas i sve buduće generacije da poštujemo prava drugih i drugačijih i ne dozvolimo da se ovakvi zločini bilo kada i bilo kome ponove”, naglasio je Bojić.

On je napomenuo da institucije BiH godinama rade na poboljšanju zaštite prava i uslova života romske manjine osnivanjem Odbora za Rome pri Savjetu ministara, obilježavanjem Dekade inkluzije Roma 2005-2015. godine, usvajanjem i sprovođenjem strategija i akcionih planova za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu Roma, kao i podrškom koju pružaju predstavnicima Roma i romskim udruženjima.

Bojić je izrazio uvjerenje da će tako biti i u budućnosti i da će Zajednička komisija za ljudska prava, Savjet ministara, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i druge institucije praviti pozitivne korake i podizati standarde u procesu okončanja diskriminacije i u obasti zaštite ljudskih prava Roma u BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Objavljena naučna knjiga o genocidu nad Romima u NDH

Muzej Holokausta: Tri memorijala u tri paviljona

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top