fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Posthumna odlikovanja za 22 borca

Istočno Novo Sarajevo - odlikovanja

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručio je danas u Nevesinju medalje zasluga za narod za 22 poginula borca iz istočne Hercegovine i doline Neretve, koje je posthumno odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odlikovanja su uručena povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske i Dana opštine Nevesinje i kao znak sjećanja na mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine.

Tim povodom u Nevesinju je danas počela dvodnevna manifestacija u okviru koje će biti održano više svečanosti koje organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, Boračka organizacija Republike Srpske i opština Nevesinje.

General Savčić istakao je u svom obraćanju da ostaje nijem pred dostojanstvom porodica poginulih.

„Postavlja se pitanje da li smo kao nacija uradili sve da se odužimo porodicama poginulih. Briga o porodicama poginulih je pitanje budućnosti. Ako dobro vodimo brigu o porodicama poginulih, to je najbolja poruka za sve koji bi se našli u sličnim situacijama u budućnosti, a da Bog da da to ne bude“, rekao je Savčić.

On je dodao da se Boračka organizacija opredijelila da svi poginuli saborci budu odlikovani. „Nismo ispunili sve obaveze. Teško je pogledati u oči porodicama i znati da se nije uradilo što je trebalo“, naveo je Savčić.

On je naglasio da ne postoji materijalna vrijednost koja može zamijeniti žrtve, ali da su odlikovanja dio slobodarske tradicije i dodao da će odlikovanja imati i materijalnu vrijednost, te da će se moći ostvariti naknade.

Savčić je rekao da je na djelu razjedinjavanje Boračke organizacije, naglašavajući da je jedinstvena Boračka organizacija u interesu Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinja Obrad Grahovac rekao je da porodice poginulih na ovom području ne traže skoro ništa, ali da se često pitaju da li je borba bila uzaludna.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović podsjetio je da je Nevesinje imalo velika stradanja i da su 100 kilometara fronta branili borci iz Nevesinja, doline Neretve, ali i Bileće i Druga laka pješadijska brigada sa Boraka.

„Oni su odbranili Nevesinje i Republiku Srpsku“, naglasio je Šiljegović, izražavajući nadu da će doći bolja vremena i da će biti ispravljene sve nepravde prema porodicama poginulih i borcima.

U ime porodica odlikovanih poginulih boraca obratio se Željko Vujović iz Bileće koji je rekao da odlikovanja dolaze sa velikim zakašnjenjem.

Majka poginulog borca Draginja Šuletić rekla je da je njen sin bio prva žrtva iz Nevesinja i da joj odlikovanje puno znači. „Rane i danas isto bole, ali ja sam ponosna majka. Tužno je što ovo priznanje stiže tek sada, ali je donekle utjeha da naši sinovi nisu zaboravljeni“, dodala je Šuletićeva.

U Velikoj sali opštine Nevesinje večeras će biti održana svečana akademija sa bogatim kulturno-umjetničkim programom, a sutra u 9.00 časova u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg biće služena sveta liturgija.

Nakon bogosluženja, kod Centralnog spomen-obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu biće održan pomen i položeno cvijeće.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Posthumna odlikovanja porodicama 14 poginulih boraca

OBILjEŽEN DAN POGINULIH I NESTALIH U ODBRAMBENO-OTADžBINSKOM RATU

Obilježene 23 godine od ubistva 126 Srpskih boraca

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: