fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježene 23 godine od ubistva 126 Srpskih boraca

Obilježene 23 godine od ubistva 126 Srpskih boraca
Obilježene 23 godine od ubistva 126 Srpskih boraca

Otkrivanjem i osveštanjem novog spomenika, pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Glođanskom brdu kod Zvornika obilježene su danas 23 godine od stradanja 126 boraca Vojske Republike Srpske, koje su 6. novembra 1992. godine na tom mjestu poubijali pripadnici takozvane Armije BiH.

Spomenik su otkrile porodice ubijenih pripadnika Vojske Republike Srpske, a osveštao ga i pomen služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić sa sveštenstvom.

Pomenu su prisustvovali porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, predstavnici opština i boračkih organizacija iz Zvornika, Šekovića i Srebrenice, kao i učenici zvorničkih srednjoškolskih ustanova.

Mitrović je novinarima rekao da se na Glođanskom brdu dogodio stravičan zločin koji je simbol kasnijih stradanja Srba na prostoru BiH, pa i na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Obilježene 23 godine od ubistva 126 Srpskih boraca

„Glođansko brdo, na kome je masakrirano 126 pripadnika Vojske Republike Srpske, je simbol za više od 23.000 poginulih i ubijenih srpskih boraca, simbol blizu 10.000 civilnih žrtava rata, simbol je za oko 50.000 logoraša od kojih mnigi nisu izašli živi iz muslimanskih logora i simbol je stradanja srpskog naroda, koje još preboljavamo i obilježavamo na ovaj način“, rekao je Mitrović.

Mitrović je naglasio da je Glođansko brdo simbol za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima, a prije svega simbol očuvanja Republike Srpske.

„Nama koji smo živi ostali, ostaje nam zavjet i ljudski i božiji da pamtimo, da se sjećamo i da vodimo najžešće aktivnosti da se procesuira svaki zločin, pa i ovaj na Glođanskom brdu“, rekao je Mitrović.

Potpredsjednik Skupštine Boračke organizacije Zvornik Mile Vukadinović naglasio da se na Glođanskom brdu dogodio jedna od najtežih zločina, jer iako je bio rat i zna se šta je vojnička pogibija, ovdje su vojnici koje su muslimanske snage napale u zoru 6. novembra doživjeli najstravičnije zločine.

„Na tijelima nekih vojnika vidjelo se da su vezani bodljikavom žicom, neki su bili vezani lancima, neki zakivani ekserima za hrastove. Te strahote ne krije ni pošteno mulimansko stanovništvo ovog kraja, i zato kažem da je drugačija vojnička pogibija u ratu, od mučkog ubijanja, klanja i iživljavanje nad zarobljenim vojnicima“, rekao je Vukadinović.

Obilježene 23 godine od ubistva 126 Srpskih boraca

Vukadinović je izrazio očekivanja da će novoizgrađeni Spomenik, kao simbol stradanja 126 vojnika Vojske Republike Srpske, ostati trajno na ovom mjestu da svjedoči o zločinu.

„Do sada smo na ovom mjestu podizali tri spomen obilježja, ali su ih nepoznatim počinioci rušili svaki put i nikada nisu otkriveni“, rekao je Vukadinović i naglasio da je Boračka organizacija tražila i od međunarodne zajednice da reaguje, ali se ispostavilo da to njih ne interesuje.

On je dodao da za zločine na Glođanskom brdu niko nikada nije odgovarao, iako nadležno tužilaštvo ima kompletno obrađen predmet koji je prvo bio dostavljen u Tužilaštvo u Bijeljini, a kasnije je proslijeđen Tužilaštvu BiH, koje se još nije oglasilo povodom ovog zločina.

Vijence i cvijeće na Spomenik položile su porodice poginulih boraca, izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić, predstavnici opština i boračkih organizacija Zvronika, Šekovića, Srebrenice, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ratni vojni invalidi i drugi.

Poubijani i nestali borci na Glođanskom brdu bili su pripadnici Zvorničke i Šekovačke brigade Vojske Republike Srpske.

Na Glođanskom brdu, na mjestu stradanja, tri puta je postavljana Spomen ploča sa natpisom: „Ovdje je ubijeno 126 boraca Vojske Republike Srpske“, ali su ih, nakon postavljanja, svaki put nepoznata lica porazbijala.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Na Glođanskom brdu 6. novembra pomen ubijenim srpskim borcima

SLOBODAN STOJANOVIĆ

 

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: