fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Poslanici Skupštine Srbije podržali izgradnju memorijalnog centra Staro sajmište

Staro sajmište (Foto: D. Jevremović/Politika)

Narodni poslanici podržali su Zakon o memorijalnom centru „Staro sajmište“ u kojem će se čuvati sećanje na žrtve holokausta, ali i zamerili što se to radi tek sada.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica rekao je da je prostor Starog sajmišta jedan od retkih preostalih prostora u Evropi koji nije dostojno obeležen i dodao da će se posle usvajanja ovog zakona ispraviti višedecenijska nepravda.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Vladimir Marinković dodao je da je krajnje vreme da izgradnjom memorijalnog centra i formiranjem instituta istraživačkih centara, podsećamo i učimo mlade šta se desilo u Drugom svetskom ratu.

„Mi ovde kažemo da oprostiti možemo, a zaboraviti nećemo, a Jevreji kažu da nema zaborava, ali nema ni oproštaja. I ja se slažem da sve žrtve zaslužuju da mi budemo glasni svakog dana i da promovišemo istinu o stradanjima“, rekao je Marinković.

Poslanica Srpske napredne stranke Milanka Jevtović Vukoičić istakla je da „smo o svojim žrtvama često ćutali i da je prošlo 75 godina ćutanja i sramote pa da na čelo države dođe Aleksandar Vučić, da dođe ova vlada, pa da shvatimo da imamo moralnu obavezu sećanja na sve Jevreje, Srbe i Rome koji su postradali od fašizma“.

Nemanja Šarović iz Srpske radikalne stranke rekao je da je vladajući SNS još 2016. godine obećao da će „Staro sajmište“ biti završeno do 2018. pa nije, a „ne bi došlo ni sad na red da nije pritiska jevrejske strane“. Šarović je rekao da je bilo potrebno 75 godina da neki režim progovori o Starom sajmištu i pitao da li treba da prođe još 75 da se pozabavimo stradalima devedesetih godina.

On je naveo da je oko 10.000 ljudi stradalo na Starom sajmištu, a sličan broj Srba ubijen je samo u Sarajevu u kojem su, kako je rekao „radila 123 logora za ubijanje i mučenje Srba“. Šarović je dodao da se ne slaže sa tvrdnjom pojedinih poslanika vladajuće stranke da žrtve nemaju nacionalnost, jer se to izgleda odnosi samo na srpske, i naveo da se Jevreji svakodnevno bore za istinu i da ni jedan zločinac ne ostane nekažnjen.

„Zašto srpski narod ne goni zločine. Da li će nas više ceniti ako ćutimo o svojim žrtvama“, pitao je Šarović.

Milanka Jevtović Vukoičić replicirala mu je da Vlada o srpskim žrtvama ne ćuti, već javno zajedno sa narodom obeležava tragične datume kao što je dan sećanja na NATO bombardovanje, a osudu svih zločina u ime srpskog naroda pokazao je Aleksandar Vučić kad je otišao u Potočare, ali govorio i o ubistvu Srba u Kravici.

Šarović je odgovorio da o poštovanju žrtava govori to što je pre tri godine skupština formirala komisiju čiji je zadatak bio da istraži posledice NATO bombardovanja, a do danas nema izveštaja, niti je utvrđen ni broj žrtava ni kolika je šteta.

„Pričate o odnosu prema agresorima, a da li su Toni Bler i Šreder bili dobročinitelji srpskom narodu ili predvodili ubijanje, a danas su u Srbiji specijalni savetnici, a Srbija je još podržala i fondaciju Bila Klintona. Da li je sam Vučić rekao – Podržao sam Klintonove jer sam pametan, a radikali su tada podržali Trampa“, izjavio je Šarović.

Posle kraće rasprave Šarovića sa naprednjakom Vladimirom Orlićem, predsedavajući je odredio pauzu.

Poslanici bi o Zakonu o Starom sajmištu i ostalim tačkama dnevnog reda trebalo da glasaju do kraja nedelje.
Izvor: N1

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: