fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Посланици Скупштине Србије подржали изградњу меморијалног центра Старо сајмиште

Старо сајмиште (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Народни посланици подржали су Закон о меморијалном центру „Старо сајмиште“ у којем ће се чувати сећање на жртве холокауста, али и замерили што се то ради тек сада.

Посланик Покрета социјалиста Бојан Торбица рекао је да је простор Старог сајмишта један од ретких преосталих простора у Европи који није достојно обележен и додао да ће се после усвајања овог закона исправити вишедеценијска неправда.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Владимир Маринковић додао је да је крајње време да изградњом меморијалног центра и формирањем института истраживачких центара, подсећамо и учимо младе шта се десило у Другом светском рату.

„Ми овде кажемо да опростити можемо, а заборавити нећемо, а Јевреји кажу да нема заборава, али нема ни опроштаја. И ја се слажем да све жртве заслужују да ми будемо гласни сваког дана и да промовишемо истину о страдањима“, рекао је Маринковић.

Посланица Српске напредне странке Миланка Јевтовић Вукоичић истакла је да „смо о својим жртвама често ћутали и да је прошло 75 година ћутања и срамоте па да на чело државе дође Александар Вучић, да дође ова влада, па да схватимо да имамо моралну обавезу сећања на све Јевреје, Србе и Роме који су пострадали од фашизма“.

Немања Шаровић из Српске радикалне странке рекао је да је владајући СНС још 2016. године обећао да ће „Старо сајмиште“ бити завршено до 2018. па није, а „не би дошло ни сад на ред да није притиска јеврејске стране“. Шаровић је рекао да је било потребно 75 година да неки режим проговори о Старом сајмишту и питао да ли треба да прође још 75 да се позабавимо страдалима деведесетих година.

Он је навео да је око 10.000 људи страдало на Старом сајмишту, а сличан број Срба убијен је само у Сарајеву у којем су, како је рекао „радила 123 логора за убијање и мучење Срба“. Шаровић је додао да се не слаже са тврдњом појединих посланика владајуће странке да жртве немају националност, јер се то изгледа односи само на српске, и навео да се Јевреји свакодневно боре за истину и да ни један злочинац не остане некажњен.

„Зашто српски народ не гони злочине. Да ли ће нас више ценити ако ћутимо о својим жртвама“, питао је Шаровић.

Миланка Јевтовић Вукоичић реплицирала му је да Влада о српским жртвама не ћути, већ јавно заједно са народом обележава трагичне датуме као што је дан сећања на НАТО бомбардовање, а осуду свих злочина у име српског народа показао је Александар Вучић кад је отишао у Поточаре, али говорио и о убиству Срба у Kравици.

Шаровић је одговорио да о поштовању жртава говори то што је пре три године скупштина формирала комисију чији је задатак био да истражи последице НАТО бомбардовања, а до данас нема извештаја, нити је утврђен ни број жртава ни колика је штета.

„Причате о односу према агресорима, а да ли су Тони Блер и Шредер били доброчинитељи српском народу или предводили убијање, а данас су у Србији специјални саветници, а Србија је још подржала и фондацију Била Kлинтона. Да ли је сам Вучић рекао – Подржао сам Kлинтонове јер сам паметан, а радикали су тада подржали Трампа“, изјавио је Шаровић.

После краће расправе Шаровића са напредњаком Владимиром Орлићем, председавајући је одредио паузу.

Посланици би о Закону о Старом сајмишту и осталим тачкама дневног реда требало да гласају до краја недеље.
Извор: N1

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: