Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Porodica ustaše traži kuću u Zemunu: Sud ga rehabilitovao uprkos dokazima!

Datum objave: subota, 11 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

Ustašu Petra Holjca je rehabilitovao Viši sud u Beogradu, uprkos dokumentu iz 1943, koji svedoči da je bio pripadnik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta Ustaša u taboru Zemun!

Naslednici deklarisanog pripadnika ustaškog pokreta Petra Holjca tražili su našoj Agenciji za restituciju povraćaj njegove imovine, kuću, plac i bunar u srcu Zemuna.

Ustašu Petra Holjca je rehabilitovao Viši sud u Beogradu, uprkos dokumentu iz 1943, koji svedoči da je bio pripadnik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta Ustaša u taboru Zemun!

Dokaz da se ponosio svojim članstvom u pokretu pokazuje fotografija smotre ustaša u Zemunu, u Glavnoj ulici, na kojoj se vidi da u prvom redu stoji upravo Petar Holjac

Iako je njegova porodica podnela zahtev za vraćanje imovine, Agencija za restituciju je odbila.

Ustaški pokret

– U toku postupka pribavili smo dokaze iz kojih je utvrđeno da je Petar Holjac bio pripadnik ustaškog pokreta. Između ostalog, u spisku Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača od 1944. do 1945. nalazi se i Petar Holjac. Imajući u vidu sve pribavljene dokaze, Agencija je utvrdila da je Holjac bio pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Republike Srbije. Iako ga je sud rehabilitovao, njegovi zakonski naslednici nemaju pravo na vraćanje oduzete imovine – kažu iz Agencije za restituciju.

S druge strane, u rešenju Višeg suda u Beogradu iz juna 2014, kojim je Petar Holjac rehabilitovan, stoji da je ubijen kao civil i da se poništava i konfiskacija imovine.

– Holjac je lišen života iz političkih i ideoloških razloga, pa se smatra neosuđivanim i poništavaju se sve pravne posledice proistekle iz takve osude, uključujući i konfiskaciju imovine. Sud je utvrdio da je on lišen života odmah po oslobođenju Zemuna, 22. oktobra 1944, kao civil, bez odluke suda i bez sprovedenog postupka, čime je njegova imovina konfiskovana iz ideoloških i političkih razloga – navodi se u rešenju.

U istom dokumentu postoji izjava njegovih naslednika koji kažu da je Holjca odvela grupa naoružanih uniformisanih ljudi u kamionu u pravcu Dunavskog keja u Zemunu i pretpostavlja se da su svi streljani iste noći u prostoru Stare kapetanije, kod restorana „Venecija“.

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da je rehabilitovan čovek onaj koji je pogubljen, a nije osuđivan i nije krivično odgovarao.

– Njemu pripadaju sva prava kao ostalim građanima. Međutim, ovde se javljaju dve pravne nelogičnosti koje bi morale stavom Ustavnog suda da se reše, jer i jedno i drugo gledište ima logike: i to da rehabitovana osoba ima sva građanska prava, ali i da zakon zabranjuje vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga – kaže Milosavljević.

Linta: To je skandal

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da je odluka o rehabilitaciji skandalozna.

– Ustaše i poštovaoci ustaške ideologije u Hrvatskoj žele da se predstave kao heroji koji su pali za Hrvatsku, a ne kao najveći ološ i smeće u istoriji hrvatskog naroda koji su činili genocid. Odluka Višeg suda u Beogradu da rehabilituje nekog ko je deklarisani pripadnik pokreta koji je bio najvredniji saveznik nacističke Nemačke i Hiltera je skandalozna – kaže Linta.

Šta kaže zakon

Prema Zakonu o povraćaju imovine i obeštećenju, zabranjuje se vraćanje imovine pripadnicima okupacionih snaga za vreme Drugog svetskog rata. Sprovedena rehabilitacija jeste uslov za restituciju, ali njen ishod ne mora da bude presudan i za Agenciju za restituciju nije obavezujuć.

Ustašku organizaciju osnovao je 7. januara 1929. u Italiji Ante Pavelić, a na najstrašniji način je ubijeno više od 1.000.000 Srba.

(Telegraf)

Izvor: Srbin info

Vezane vijesti:

Igor Premužić: Ustaše su pobjednici Drugog svjetskog rata …

Linta traži rezoluciju protiv rehabilitacije ustaštva …

Utjecajni jevrejski portal: „Hrvatska bezočno skriva svoje zločine u holokaustu“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top