fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ponovljeni vandalizam na pravoslavnom groblju u Vukovaru

Na pravoslavnom groblju u Vukovaru nepoznati počinilac ili više njih uništio je nekoliko nadgrobnih spomenika.

Piše: Maja Milanović

Nekoliko građanki Vukovara koje redovno obilaze spomenike svojih predaka na starom pravoslavnom groblju u Vukovaru primetile su da je nekoliko nadgrobnih spomenika oskrnavljeno i porušeno. Predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara Dejan Drakulić, vukovarski sveštenik Saša Kuzmanović i zamenik gradonačelnika Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar u ponedeljak, 9. januara, obišli su uz prisustvo policije navedeno groblje sa željom da počinilac što pre bude pronađen.

– Danas smo ovde došli na pravoslavno groblje gde je po saznanjima naših sugrađanki tri ili četiri spomenika nasilno porušeno. Međutim, kada smo došli videli smo da je to u pitanju desetak spomenika. To je već treći vandalski događaj unazad dva do tri meseca koji se dešava na našem starom pravoslavnom groblju u gradu Vukovaru. Slučaj smo prijavili policiji, očekujemo stručne ljude koji će to sve da pregledaju i, ako je moguće, uoče nekakve tragove. Ovaj vandalski čin koji sigurno nije dobronameran, desio se između petog i šestog januara, upravo pred Božić. Verujemo da je to napravljeno od lica koji ne znaju šta čine i koju poruku mogu poslati sa ovakvim činom – izjavio je zamenik gradonačelnika grada Vukovara i predsednik gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar.

vandalizam na pravoslavnom groblju u Vukovaru Dejan Drakulić Srđan Kolar Saša Kuzmanović

Oštećeno je desetak spomenika na kojima su imena umrlih većinom ispisana na ćirilici, oštećene su slike ili potpuno porušeni nadgrobni spomenici. Jasna je poruka počinilaca s obzirom na to u kojem periodu je počinjen ovaj vandalski čin, jer su pravoslavni vernici upravo tih dana proslavljali najradosniji hrišćanski praznik Božić koji poziva na ljubav, razumevanje i poštovanje.

vandalizam na pravoslavnom groblju u Vukovaru Dejan Drakulić

– Ovo je nešto neprihvatljivo, loša poruka zajednici i ne možemo da razumemo nikoga ko takve stvari radi, bez obzira koje je nacionalnosti ili veroispovesti. To je posebna poruka s obzirom da se desilo na datume kada pravoslavni vernici proslavljaju Badnjak i Božić, ali moramo biti sabrani, sačekati da policija odradi svoj posao i na nama je dalje da nastojimo te spomenike da obnovimo. U saradnji sa gradskom firmom Komunalcem potrudićemo se da vidimo na koji način i kojim sredstvima će se porušeni spomenici obnoviti i vratiti u prijašnje stanje jer je to za nas izuzetno važno. To je istorija našeg naroda i upravo kada želite da upoznate neko mesto odete na groblje i vidite koji su tu ljudi živeli i u kom periodu –zaključio je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić.

Izvor: P-portal

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: