Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomirenje Srba i Bošnjaka ne zavisi od političara

Milivoje Ivanišević
Milivoje Ivanišević

Predsjednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je, povodom sutrašnje donatorske konferencije u Srebrenici kojoj će prisustvovati politički vrh Republike Srpske i Srbije, da pitanje pomirenja Srba i Bošnjaka u tom dijelu Podrinja ne zavisi više od političara, već od ljudi koji tamo žive.

„Mir potpisuju političari, a pomirenje zavisi isključivo od stanovništva“, naglasio je Ivanišević u pisanoj izjavi dostavljenoj Srni.

On je konstatovao da podrinjski Srbi već godinama skupljaju gorčinu zbog komemoracije u Potočarima i svega što je prati.

„Muslimanske parade sa verskim zastavama i provokativnim transparentima sve teže podnose meštani srpskih sela kroz koja prolaze na putu do mezarja. Incidenti i strah od sukoba lebde u vazduhu svakog jula dok traju ta muslimanska hodočašća iz raznih krajeva BiH do Srebrenice“, kaže Ivanišević.

Prema njegovim riječima, pomirenje državnih rukovodilaca nije, kako se vidi na terenu, i pomirenje naroda.

„Pomirenje naroda zavisi jedino od meštana. Dok u lokalnoj zajednici ne dođe do međusobnog uvažavanja i razumevanja, posebno među ljudima koji su izgubili nekog od svojih najbližih, teško je očekivati poboljšanje međusobnih odnosa“, smatra Ivanišević.

On je naglasio da je sa srpske strane kamen spoticanja mezarje i to ne mezarje samo po sebi, već zloupotreba te svetinje.

„Čitajući imena muslimanskih, navodno, civilnih žrtava, meštani srpskih sela Ratkovića, Podravanja, Brežana, Magašića, Kravice, Ježestice i još desetine drugih nailaze na imena vojnika i starešina Armije BiH i 28. divizije koji su lično učestvovali u napadu na njihovo selo, u ubistvima, pljački i paljevini… Dok je tako, tu srpska noga iz ovog dela Podrinja neće kročiti. A jedino od toga zavisi pomirenje. Sve ostalo su kulise i Potemkinova sela za javnost“, navodi Ivanišević.

On kao objektivan korak ka pomirenju vidi pretvaranje Memorijalnog centra u Potočarima u groblje isključivo civilnih žrtava Srebrenice.

„Treba imati na umu da u nekoj daljoj budućnosti mlade generacije muslimanskih i srpskih stanovnika Srebrenice, posebno onih iz mešovitih brakova, mogu da odluče da to bude zajednički memorijal svim nedužnim civilnim žrtvama ovog kraja nastalim tokom sukoba devedesetih godina“,kaže Ivanišević.

On dodaje da je već sada moguće stvoriti preduslove za takvo konačno rješenje, ali da je prvi uslov, odnosno korak za to, razdvajanje civila od vojnika.

„Ostalo će da reši vreme i generacije koje već pristižu. To je, takođe, za muslimane test da se ispolji dobra volja“, zaključio je akademik Ivanišević.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama

NjEGOVATI KULTURU SJEĆANjA KAKO ISTORIJA NE BI BILA FALSIFIKOVANA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: