Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama

Datum objave: petak, 28 avgusta, 2015
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Godine 1996. pokrenuta je edicija sa imenima srpskih žrtava i krivaca za srpska stradanja u Kupresu, Konjicu, Bos. Dubici, Goraždu, Glamoču, Mostaru

Milivoje Ivanišević

Milivoje Ivanišević

AKTUELNA inicijativa za podizanje memorijalnog spomenika – mada u ovom slučaju samo srpskim žrtvama poslednjih oružanih sukoba – značajna je za Beograd, Srbiju, a pre svega za srpsku naciju. Uz ranije najavljenu rekonstrukciju Starog sajmišta – objekta posvećenog stradalim u Drugom svetskom ratu – Beograd, nastavlja da odužuje istorijski dug prema generacijama sunarodnika stradalih tokom prošlog veka. Međutim, pravi monumentalni memorijal, to što je nasušna potreba srpskog naroda, još uvek se samo razmatra i odlaže za bolja vremena.

Za to vreme Društvo za podizanje memorijalnog spomenika srpskim žrtvama genocida u 20. veku (predsednik UO akademik Vasilije Krestić), formirano zahvaljujući angažovanju “Večernjih novosti”, posvećeno je poslovima za koje nisu potrebna velika sredstva. To je bibliografija naučnih i stručnih radova objavljenih tokom 20. veka. U toku je istraživanje o zastupljenosti literature o srpskim stradanjima u knjižnim fondovima narodnih biblioteka. Treći, takođe pionirski, poduhvat je identifikacija neobjavljenih starih rukopisa i svedočenja o lokalnim događajima i stradanjima koji se nalaze na čuvanju pri bibliotekama, arhivima, neretko i kod sveštenika ili u privatnom vlasništvu.

Najmanji problem su imena srpskih žrtava poslednjeg oružanog sukoba 1991-1995. Taj posao su odavno privele kraju dve srpske nevladine organizacije i Muzej genocida u Beogradu. Za BiH to je Centar za istraživanja zločina nad srpskim narodom u BiH, pri Udruženju Srba iz BiH u Srbiji, od 2009. Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku, a za Hrvatsku poznati “Veritas” i Savo Štrbac.

Pošto se imena srpskih žrtava Hrvatske nalaze na sajtu “Veritasa” i javnosti su dostupna, mi ćemo skrenuti pažnju na neke publikacije u kojima su objavljena imena većeg broja od ukupno oko 31.000 srpskih žrtava u BiH. Ljudski gubici srpskog naroda u BiH čine oko dve trećine ukupnih gubitaka koje je imao srpski narod u naznačenom razdoblju na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Prvo je 2. juna 1993. godine SB OUN uručen “Memorandum o ratnim zločinima i zločinima genocida u istočnoj Bosni (opštine Bratunac, Skelani i Srebrenica) protiv srpskog naroda od aprila 1992. do aprila 1993”. Tu su navedena imena do tada stradalih 980 meštana sa tog područja, a potpisao je predsednik Jugoslavije, pokojni Dobrica Ćosić.

Godine 1996. pokrenuta je edicija sa imenima srpskih žrtava i krivaca za srpska stradanja u Kupresu, Konjicu, Bos. Dubici, Goraždu, Glamoču, Mostaru.

Povodom deset godina slučaja Srebrenica, “Večernje novosti” su 2005. u posebnom prilogu objavile imena 3.287 stradalih Srba tog kraja, a 2007. objavljena je “Knjiga mrtvih Srba: Goražde, Višegrad, Foča, Čajniče, Rudo”, potom “Knjiga mrtvih Srba – postradali 1992-1995. Srebrenica, Bratunac, Olovo, Kladanj, Šekovići, Vlasenica, Hadžići, Zvornik” (na srpskom i engleskom). Knjigu mrtvih Srba Sarajeva – postradali 1992-1995. objavio je “Srpski borac”, Banjaluka 2008. “Knjiga mrtvih Srba Hercegovine 1992-1995. opštine: Bileća, Gacko, Grude, Jablanica, Lištica, Konjic, Ljubinje, Ljubuški, Mostar, Nevesinje, Neum, Posušje, Stolac, Trebinje, Čapljina, Čitluk”, izdata je 2008. Da dalje ne nabrajamo.

U toku su pripreme za publikovanje monografije sa podacima o ukupnim ljudskim gubicima i imenima srpskih pokojnika u Bosni i Hercegovini 1992-1995. (Uređivački odbor je 2005. godine imenovala Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske.)

Imajući sve izneto u vidu, jedini aktuelni problem je estetsko i funkcionalno rešenje spomenika koji po objavljenim uslovima treba da sadrži imena svih koji su u razdoblju 1991-1995. godine stradali u Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Srbiji, Hrvatskoj i BiH. To, nažalost, nije u medijima pominjanih 26.000, već 45.000 naših sunarodnika koji su stradali u navedenom razdoblju.

 

 




Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top