Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

NjEGOVATI KULTURU SJEĆANjA KAKO ISTORIJA NE BI BILA FALSIFIKOVANA

Datum objave: utorak, 21 jula, 2015
Objavljeno u Prebilovci
Veličina slova: A- A+
Milivoje Ivanišević
Milivoje Ivanišević

Direktor Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je da je osveštanje hrama u Prebilovcima 8. avgusta od izuzetnog značaja jer je to mjesto jedne od najvećih katastrofa u Drugom svjetskom ratu, gdje nakon ustaškog noža ništa živo nije ostalo.

“Japanci su vršili istraživanje prošlog vijeka o najvećim katastrofama i na treće mjesto svrstali zločin u Prebilovcima. Na prvo mjesto su stavili Nagasaki, a potom zločin u jednom mjestu u Češkoj i u jednom selu u Francuskoj koje su uništili Amerikanci prilikom iskrcavanja zato što je tu bilo jako njemačko uporište. Prebilovci su, prema njima, treći najveći zločin u 20. vijeku”, rekao je Ivanišević Srni.

On je istakao da Prebilovcima posebnu težinu daje to što se zločin ponovio, odnosno potomci zločinaca su 1992. godine izvadili i uništili kosti ubijenih Srba.

“Ponovljeni zločin mnogo je teži”, rekao je Ivanišević.

On je istakao da su srpske kosti posijane ne samo u Evropi već i u Africi, da su mnoga stratišta nepoznata i bezimena, ali da je zahvalan Bogu da su Srbi počeli da obilježavaju svoja stratišta.

“Ironija je da za Prebilovce znaju čak i u dalekoj Aziji, a da za taj zločin mnogi Srbi ne znaju. Samo slušamo i pričamo, a gotovo se nikada nismo odužili tim pokojnicima “, kaže Ivanišević.

On je ukazao na potrebu da Srbi i srpske institucije njeguju kulturu sjećanja jer će jedino to spriječiti da istorija bude falsifikovana, a žrtve zaboravljene.

“Kada država ne brine, a to je činjenica, ne može se održati kontinuitet, a bez kontinuiteta nema sećanja, nema istine”, upozorio je Ivanišević.

Ustaše su 1941. godine u Prebilovcima ubile 850 Srba od ukupno 1.000 koliko je živjelo u tom selu.

Gradnja hrama u Prebilovcima, u čiju kriptu je položeno više hiljada posmrtnih ostataka Srba ubijenih u dolini Neretve za vrijeme Drugog svjetskog rata, počela je 1991. godine.

Međutim, tokom 1992. godine Hrvatska vojska predvođena generalom Jankom Bobetkom minirala je kriptu i bagerima praktično uradila sve da se tragovi zločina unište.

Iako je veliki broj moštiju uništen sačuvano je sedam sanduka. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve kanonizovao je prebilovačke mučenike i slave se kao sveti svakog 6. avgusta.

Spomen-hram u Prebilovcima ponovo se obnavlja, zahvaljujući brojnim donatorima. Među njima veliki je broj Srba koji su porijeklom iz Hercegovine. Veliku pomoć i podršku u izgradnji hrama pružila je Vlada Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Vladika Grigorije potvrdio: 8. avgusta osveštanje Hrama u …

Zločin u Prebilovcima je jedan od najsramnijih događaja u …

VIDEO – Izložba “Prebilovci” – Beograd 21. maj 2015 …

Prebilovci – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top