Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položeni vijenci na spomen-ploči Draži Mihailoviću

Predstavnici udruženja „Stvaraoci Republike Srpske“ i Ravnogorskog pokreta položili su danas u Petrovu vijenac na spomen-ploču đeneralu Draži Mihailoviću, podignutu na mjestu gdje je 20. aprila 1941. godine odbio da prizna kapitulaciju tadašnje vojske.

Predstavnici udruženja "Stvaraoci Republike Srpske" i Ravnogorskog pokreta, položili su danas u Petrovu vijenac na spomen-ploču đeneralu Draži Mihailoviću, podignutu na mjestu gdje je 20. aprila 1941. godine Draža Mihailović odbio da prizna kapitulaciju tadašnje vojske.
Polaganje vijenaca na spomen-ploču
Draži Mihailoviću Foto: SRNA

Predstavnik „Stvaraoci Republike Srpske“ Miladin Nedić rekao je novinarima da je na današnji dan Mihailović donio odluku da digne ustanak u porobljenoj Evropi i brani čovječanstvo od fašizma.

Nedić podsjeća da je Mihailović, nakon što je saznao za odluku tadašnje Vlade Kraljevine Jugoslavije da potpiše kapitulaciju, održao govor svojoj jedinici navodeći da ne priznaje kapitulaciju i da počinje sa gerilskom borbom protiv okupatora.

Istoričar iz Beograda Radovan Kalabić kaže da je Lužanjak, visoravan na Ozrenu, prvo mjesto u Evropi na kome je pružen otpor nacističkoj Njemačkoj.

On je naveo da je Mihailović na tom mjestu izgovorio čuvenu rečenicu da srpski jezik ne poznaje riječ kapitulacija.

„Tako je i počeo prvi ustanak srpskog naroda protiv Hitlera“, rekao je Kalabić.

On smatra da su u zvaničnoj istoriji prećutana mnoga poglavlja.

„Mi, nažalost, tek iz nemačkih izvora saznajemo da je prvi oružani sukob bio u dobojskom selu Ševarlije, kada su Nemci objavili smrtovnicu svog tenkiste koji je poginuo u borbi sa brzim odredom na čijem čelu je bio Draža Mihailović“, rekao je Kalabić.

On je podsjetio da je Osmi bombarderski puk Kraljevine Jugoslavije prvi i jedini u to vrijeme u Evropi bombardovao teritoriju nacističke Njemačke, kao čin odmazde za bombardovanje Beograda, uzletevši sa aerodroma Rovine kod Banjaluke.

Spomen-ploča đeneralu Draži Mihailoviću, odnosno Ravnogorskom pokretu, u znak sjećanja na 20. april 1941. godine postavljena je na Lužanjku, visoravni na Ozrenu, 23. aprila 2005. godine, a ulica u Petrovu koja vodi do spomen-ploče nosi ime đenerala Draže.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Višegrad: Odata počast Draži Mihailoviću

Služen parastos generalu Draži

VOJISLAV MIHAILOVIĆ POLOŽIO VIJENAC NA DRAŽIN SPOMENIK

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: