Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos generalu Draži

Vladika toplički Arsenije danas je uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja u Crkvi Svetog Save u Beogradu služio parastos za pokoj duše generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je strijeljan na današnji dan prije 70 godina, kao i za brojne neznane oficire, vojnike i rodoljube koji su poginuli za otadžbinu.

Vladika toplički Arsenije danas je uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja u Crkvi Svetog Save u Beogradu služio parastos za pokoj duše generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je strijeljan na današnji dan prije 70 godina, kao i za brojne neznane oficire, vojnike i rodoljube koji su poginuli za otadžbinu
Parastos za pokoj duše generala
Dragoljuba Draže Mihailovića

Vladika Arsenije je u prigodnom obraćanju vjernicima i poštovaocima generala Mihailovića rekao da je on pogubljen bez suda i krivice, a na pravdi Boga i da je pucanj na njegove hrabre vojničke grudi bio “pucanj na istinu, pravdu, hrabrost, istrajnost i odanost otadžbini i pravoslavnoj vjeri”.

“On je hrabro stao na čelo vojske da bi odbranio ono što se odbraniti može. Istorija govori o njegovoj ličnosti i delu, a tek će progovoriti”, poručio je vladika Arsenije.

Komemorativnom skupu obratio se Dragan Đukić iz Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941. do 1945. godine, rekavši da se generalu Mihailoviću ne zna grob, ne zna se da li je spaljen ili ne, ali da je on sebi za života digao spomenik, koji ništa ne može urušiti niti uništiti.

“Beograd nema spomenik generalu, ali dok je Ravne Gore to će biti njegov spomenik, a Srbija ga sigurno zaboraviti neće”, rekao je Đukić.

Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji se smatra vođom prve oslobodilačke gerile u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata, uhapsile su nakon rata komunističke vlasti kojima se otvoreno suprotstavio i osudile ga na smrt zbog “kolaboracije i ratnih zločina”.

On je strijeljan 17. jula 1946. godine i sahranjen na tajnom mjestu.

Viši sud u Beogradu je prošle godine usvojio zahtjev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je posljednje posthumno dodijelio američki predsjednik Hari Truman marta 1948. godine.

Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za “organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju”, kao i za “spasavanje američkih avijatičara”.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Petrovo: Služen parastos Draži Mihailoviću | Jadovno 1941.

Tajna šifrovane depeše | Jadovno 1941.

Ivan Miladinović: Staljin nudio saradnju đeneralu Draži …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: