fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Položeni vijenci na spomen-obilježja

Povodom Dana opštine Gradiška i 72 godine od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu danas su položeni vijenci na spomen-obilježja žrtvama Narodnooslobodilačkog rata, na biste narodnih heroja, spomen-kosturnicu i centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Povodom Dana opštine Gradiška i 72. godine od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu danas su položeni vijenci na spomen-obilježja žrtvama Narodnooslobodilačkog rata,na biste narodnih heroja, spomen-kosturnicu i centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.
Polaganje vijenaca Foto: SRNA

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, rekao je da 72 godine opština Gradiška živi u slobodi i da zato svi moraju da je poštuju, održavaju i brinu da se opština što brže razvija.

„Lokalna uprava će se potruditi da se na spomen-obilježje borcima odbrambeno-otadžbinskog rata od 1991-1995. godine postave imena svih poginulih boraca, ali isto tako ćemo nastojati da infrastrukturno uredimo Gradišku izgradnjom saobraćajnica, opremanjem Agroindustrijske zone u Novoj Topoli i otvaranjem sportske dvoranu za mlade“, rekao je Adžić.

Član predsjedništva OO SUBNOR-a Gradiška Ostoja Popović istakao je da je Gradiška treća opština u Evropi po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu u odnosu na broj stanovnika.

„Moramo se sjetiti tih vremena i odati poštu svim žrtavama za slobodu“, rekao je Popović i dodao da je poslijeratno vrijeme bilo teško, ali su ljudi imali entuzijazam i društvo je stalno napredovalo.

Prisjećajući se priča boraca NOR-a o oslobođenju, posebno je istakao ulogu Mile Ristića iz Miljevića koji je oslobodio veliki broj zarobljenika u logoru i kome će SUBNOR podići spomen-obilježje.

Popović je naveo da u Gradišci ima 28 živih učesnika NOR-a i oko 300 potomaka.

U Drugom svjetskom ratu život je izgubilo oko 12.000 ljudi, odnosno svaki četvrti satnovnik, sa područja opštine Gradiška, a u odbrambeno-otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku život je dalo 609 boraca sa područja ove opštine.

Vijence na spomen-obilježja su položile delegacije OO SUBNOR-a Gradiška, Opštine Gradiška, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Boračke organizacije opštine, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida Gradiška, Udruženja veterana Republike Srpske, Udruženja vojnih penzionera i predstavnici političkih partija.

Svečana akademija povodom Dana opštine na kojoj će biti dodijeljenje povelje i zahvalnice zaslužnim građanima biće održana večeras u 19.00 časova u Kulturnom centru u Gradišci.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježen Dan poginulih i nestalih boraca | Jadovno 1941.

U Lamincima otkriven renovirani spomenik poginulim bircima

Obilježeno 25 godina od osnivanja „Šesnaeste brigade …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: